maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ongelmia kuolainten laitossa?

Toinen postaus aiheesta nimeltä miten minä olen saanut opetettua eri asioita hevosille. Tässä postauksessa kerron, miten helposti saa hevosen ottamaan itse kuolaimet suuhun. Se ei ole ihan niin hankalaa kuin kuulostaa, kun vähän aikaa miettii.

TEHTÄVÄNÄ OPETTAA HEVOSEN OTTAMAAN ITSE KUOLAIMET SUUHUN

Miten opetetaan?
Tässäkin käytin apuna positiivista vahvistetta, eli hevonen saa tehdessään oikein palkinnoksi jotain mielekästä. Tässä tapauksessa kuivaa leipää.

Mitä tarvitsee osata ennen opettamista?
Itse olen aina opettanut ensin luopumisen.

Ehdollinen vahviste voi olla apuna myös (hevonen ottaa kuolaimet suuhun -> merkkiääni, jonka jälkeen saa palkinnon). Lahjalle en ollut tätä opettanut ennen kuolaimien ottoa, joten se sujuu ilmankin. Kun Lillalle ja joskus tulevaisuudessa Lordille tämän opetan, käytän silloin apuna varmasti ehdollista vahvistettakin.

Opetus
Lähdin opettamaan tämän ihan sillä tavalla, että tarjosin hevoselle leipäpalan yhtäaikaa kuolaimien kanssa. Kun vähintään kahdeksan kertaa tämä menee hyvin, voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Se tarkoittaa sitä, että tarjotaan kuolaimia ja annetaan herkku heti välittömästi sen jälkeen, kun hevonen ottaa kuolaimet. Onnistuu helpoiten, kun tarjoaa kuolaimia ja herkkua heti peräkanaa, jotta hevonen "kurottaa" herkkua kohden, mutta joutuu ottamaan kuolaimet ensin. Kun tämä sujuu kahdeksan kertaa voi pikkuhiljaa herkkukäden kanssa siirtyä kauemmas. Kannattaa siirtyä pienin askelin eteenpäin, eikä siirtyä liian nopeasti hevoselle liian vaikeaan vaiheeseen. Kun tätä opettaa perusteellisesti lopulta hevosta voi pyytää jopa ottamaan kuolaimet askelien päästä.

Jos haluaa käyttää ehdollista vahvistetta, siinä vaiheessa kun herkku alkaa tulla myöhemmin kuin kuolaimet voi opetukseen lisätä merkin (esim. sana, lue ehdollisesta vahvisteesta ohjeet, niin selviää), niin hevonen tietää saavansa palkkion välittömästi tämän jälkeen, vaikkakaan ei yhtäaikaa.

Videossa näkyy vain kaksi kertaa ykkösvaihe, eli kun hevonen ottaa herkun yhtäaikaa kuin kuolaimet. Sen jälkeen on videopätkiä, kuinka Lahjalla tämä homma on jo hanskassa.Miten tämän jälkeen?
Aika monella hevosella käytetään kuolaimia lähes päivittäin. Kuten suihkepullon totutuksen kanssa, ei tässäkään tarvitse kulkea herkkuviljelmät taskuissa jatkuvasti. Kun hevonen on varmasti oppinut kuolainten oton, riittää kun opittua vahvistaa välillä palkitsemalla hevonen kuolaimien otosta. Joka kerta sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

35 kommenttia:

 1. Miksi musta tuntuu, että nämä harjotuksien ja niiden ohjeet on lähes suoraan lainattu Tuire Kaimion kirjoista? Jos näin on, olisi ystävällistä siitä mainita... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen kanssa- kirjan ystävä kyllä olenkin! Jos olet ollut silmä tarkkana, huomaat, että olen montakin kertaa siitä maininnut ja tarjonnut myös muille lukuvinkiksi. Ohjeita en ole suoraan mistään lainannut (en ole lukenut koko kirjaa, joten en voi tietää, jos joku kertomani asia on neuvottu kirjassakin lähes samalla tavalla). Vain luopumisen ja ehdollisen vahvisteen olen kertonut omin sanoin kirjan ohjeiden mukaan, kuten huomaat, tuolla ehdollisen vahvisteen sivuilla lukeekin, että asiasta saa lisää tietoa kirjasta.

   Poista
  2. Lisätäkseni vielä esimerkiksi sen, että kun lähdin opettamaan Lahjalle kuolaimien ottoa, en edes tiennyt Tuiren kirjasta mitään...

   Poista
 2. hevoselle ei kannata antaa ruokaa jos on kuolaimet suussa se voi tukehtua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tekeköön miten haluaa, mutta eipä oo mulla hevoset koskaan edes yskineet ruokaa antaessa kuolaimet suussa, eli kertaakaan mitään ei ole edes mennyt väärään kurkkuun. Toki jotain, joka voi kiertyä kuolaimien ympärille (pitkää, pitkä heinä tms.) tai kovin paljon kerralla ei kannata antaa kerralla mitään ruokaa, mutta en muuten ole nähnyt estettä ruuan annossa kuolaimet suussa. Mutta mikäli ei halua antaa mitään ruokaa kuolaimien ollessa suussa, ei ole pakko ;)

   Poista
 3. Muuten vaikuttaa tosi hyvältä, mutta ite tekisin aika monta toistoa enemmän kun kaheksan... mutta hyvin näyttää oppivan vähilläkin toistoilla:) ja ylempään kommenttiin ite oon kanssa antanut paljon nameja kuolainten kanssa enkä ikinä mihinkään ongelmaan oo törmännyt, joten ainakin leivän antaminen on ihan turvallista:) tietty alaturpista kannattaa välttää, vaikka ei sekään hevosta tukehduttaisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun menee kahdeksan kertaa peräkkäin hyvin, voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli toistoja tulee varmasti ainakin 20 (: Jos menee kahdeksan vähän minne sattuu, ei kannata tasoa nostaa, ja sittenkin kun onnistuu hyvin, niin vain pieni askel kerralla. Ja palata takaisin edelliselle, jos alkaa tulla enemmän epäonnistumisia kuin onnistumisia.

   Poista
 4. Teet kyllä sun heppojen kanssa niin upeeta työtä, että ei voi sanoa kuin wau! Mulla on myös 1 vuotias varsa, ja haluaisin opettaa senkin yhtä hienoksi (osaa perusjutut taluttaessa ja kuuntelee ihmistä kyllä) mutten vaan yhtään tiedä mistä alottaisin. Onko sulla ollut Lahjan kanssa koskaan semmosta ongelmaa taluttaessa, ettei se olis halunnut liikkuu yhtään mihinkään? Mitenhän siitä pääsis eroon kunnolla? Meillä kun poni tekee sitä nyt ja aina olen pienellä paineella saanut sen liikkeelle, jonka jälkeen rapsutus kaulalle. Herkkuja en oikeen viitsis käyttää kun tuo rupeaa heti näpläämään käsiä tai taskuja jos yhdenkin annan. Oisko sulla tähän jotain neuvoa, miten sais antaa herkun ilman sitä sen jälkeistä lisää hamuamista?

  Ainiin ja vielä. Puuttuukohan ruokinnasta jotain jos antaisin sille 1 vuotiaalle tietysti heinää, black horsen breederiä ja balancea. Tartteeko se siis noiden lisäksi mahdollisesti vielä jotain muuta? Ja mitä mieltä olet, kannattaako varsalla olla ennemmin vapaa heinä, vai säännöstelty heinä, mikäli on taipuvainen lihoomaan vaikka on liikuntaakin tarpeeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensi "opetuspäiväkirja"tyyppisessä postauksessa on tulossa talutuksesta, miten olen opettanut. Lahja on oppinut lähtemään liikkeelle käsimerkistä ja raippamerkistä, mutta siitä enemmän sitten. Oli joskus pienenä jumikausi, mutta kun tuli talutus opetettua tarkemmin meni sekin ohi (:

   Lahjalla oli tuota nypläämistä kanssa, mutta opetin luopumisen (löydän linkin ohjeisiin tästä postauksesta), ei sitä ole enää ollut. Toisinsanottuna hevosen pitää siirtää päätä kauemmas saadakseen herkun.

   Ruokinnalla tuloksiin kirjan mukaan (muistaakseni) alle vuotiaalle kannattaa antaa heinää vapaasti, mutta sen jälkeen sitä voi alkaa säännöstellä. Valkuaisen laatu ei ole niin tarkkaa enää vuoden iän jälkeen, mutta tarvitsee sitä, niinkuin breederiä annatkin. Kivennäistä lisäisin, riippuu heinäanalyysistä. Sinkki ja kupari voi jäädä alle suositusten ainakin ja riippuen rehujen kalsium ja fosforipitoisuudesta tulee etsiä noiden pariksi kivennäinen, jolla suhde tasoittuu suurinpiirtein 1,8:1:teen. Suosittelen Ruokinnalla tuloksiin- kirjaa ;)

   Poista
 5. Aivan älyttömän hienosti opetettu!!! Hyvää työtä

  VastaaPoista
 6. Meillä ei mee kuolain suuhun edes kun herkku on kuolainten kanssa tulossa suuhun yht'aikaa.. Pää nousee niin ylös ku se siinä sen saa nousemaan ja heiluttelee ylös alas sitä. Miten lähtisit tälläistä ongelmaa ratkomaan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hevonen olisi minun, opettaisin varmasti aluksi pään myötäämisen alaspäin niskasta. Hyvällä tuurilla jo siitä hevonen oppisi, että on kannattavampaa pitää pää alempana, koska muuten se pyydetään alas aina uudestaan. Mikäli kyseessä ei ole pelkoreaktio ja edellinen ei toimisi hankkisin sen jälkeen penkin, jonka päällä seisoisin, että saisin paineen (tässä tapauksessa kuolaimet hampaita vasten) niin kauan pidettyä, että suu aukeaa. Tämän jälkeen palkinto. Palkinnon ajoittamisen helpottamiseksi opettaisin varmasti myös ehdollisen vahvisteen ensin. Kun tämä toimisi voisi positiivisen vahvisteen kautta lähteä "jalostamaan" opittua eteenpäin, eli opettamaan tuota kuolaimien ottoa itse.

   Toinen keino olisi kokonaan positiivisella vahvistamisella, eli sama keino kuin postauksessa mutta lähdetään vielä enemmän alusta. Ihan siitä, että palkinto annetaan kun hevonen vain katsoo suitsia (palkintona ruokapalkinto ja suitset viedään pois näkyvistä (selän taakse)). Sitten kun se tulee lähemmäksi (toisto aina 8x oikein peräkkäin), tämän jälkeen siitä kun se koskettaa jne. Jos kyseessä on pelkoreaktio, lähtisin ehdottomasti kokeilemaan tällä linjalla, enkä edes harkitsisi negatiivista vahvistamista.

   Keinoja on monia, jommallakummalla lähtisin varmasti itse kokeilemaan. Pyydä joku kokeneempi avuksi opastamaan, jos ei meinaa lähteä onnistumaan, ettei enää tule lisättyä vaikeuksia (mielellään vaikka heti, minun neuvojani kun ei kannata ottaa ihan maan vakavasti, koska ammattilainen en ole ja kokemusta on hyvin vähän erilaisten hevosten opettamisesta).

   Poista
 7. Wau, nää sun postaukset on aivan huippuja!! ;) Itse olen myöskin opettanut nuoria, tosin vähän eri tavalla, mutta taidanpa kokeilla myöskin näitä sun kikkoja, koska nää tuntuu vielä enemmän mukavammilta ja niiden parissa saisi enemmän luottamusta itseni ja heppa kaverini välille :) iso kiistos että teet näitä ♥

  VastaaPoista
 8. Wau! Monille meidän tallin hevosille joutuu suunnilleen väkisin tunkemaan kuolaimet suuhun, mutta Lahja suostuu ottamaan ne jopa askelien päästä! Upeaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siinä ole tarvinnut kuin vähän lahjontaa ;)

   Poista
 9. Kun ponini näkeekin kuolaimet se alkaa usein haukottelemaan niin ne on helppo laittaa suuhun:) Ja kyllä se muutenkin ne tosi hyvin ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjakin on aina ottanut kuolaimet hyvin suuhun, samoin Lilla. Silti olen opettanut Lahjan ottamaan kokonaan itse kuolaimet ja aion opettaa Lillankin (:

   Poista
 10. ootko jotenkin siistinyt noita lahjan jalka tupsuja vai kasvavatko ne itsestään vain noin siististi taakse? :)

  VastaaPoista
 11. Todella kiinnostava postaus, vaikkei niinkään ajankohtainen tai hyödyllinen tässä vaiheessa meille :D kun hevoset ottavat kuolaimet mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja ja Lillakin on aina ottanut mielellään. Silti olen opettanut tämän ja aion opettaa Lillallekkin (:

   Poista
 12. Munkin poni avaa aina suun ku ottaa vaan suitset siihen pään lähelle :D meinaa kyllä välillä vahingossa ottaa otsapannan tai turparemmin mutta kummiskin :) tosi kivoja nää saa lisää vinkkei ja kun meilläkin pari nuorta heppaa tallissa niin saa hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
 13. Sulla on tosi hienoja kuvia. Mitä kameraa käytät? Muokkaatko kuvia, jos muokkaat niin millä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamera Sony A35 ja putkena Tamron 28-75mm f2.8. Muokkaan gimpillä. Kiitos!

   Poista
 14. Mitä rehua 1-vuotias tarttee lisäksi, jos se sais...

  1. Heinä, kaura ja Racing Protein
  2. Heinä ja Racing Builder Mix

  Eli mitä tarttis noihin kumpaankin ruokasuunnitelmaan lisätä jos aikois 1veelle syöttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo mikään tietopankki, kannattaa tutustua vaikka Ruokinnalla tuloksiin- kirjaan ja laskea tai hankkia vähäksi aikaa netistä löytyvä ruokalaskuri.

   Mitä nyt katson, kivennäistä lisäisin molempiin. Määrä riippuu ihan heinäanalyysista, sekä heinän ja muiden rehujen määrästä.

   Poista
 15. Heippa! Käyn ratsastamassa hyvän ystäväni äidin hevosella, joka on 5v ja entinen lämppäri-ravuri. Sillä on vain sellainen ongelma, että kun yrittää kuolaimia laittaa nii tarttee kaks ihmistä sillä toinen pitää päätä ja toinen laittaa suitset. Osaisitko antaa pientä vinkkiä miten sen saa pitämään pään alhaalla ja avaamaan suun? Olen kuullut ystävältä että vuokraaja tunkisi väkisin kuolaimet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyytää jonkun kokeneen apuun, joka osaa auttaa opettamaan hevoselle kuolainten laiton olemaan kannattavaa. En ole koskaan ratkonut ongelmia, joista on tullut jo tapa ja hyvin vähän kouluttanut opettamattomallekkaan mitään (kaksi varsaa + Lolan talven opetus ja satunnainen muiden varsojen käsittely ei tee ammattilaista).

   Jos mentäisiin negatiivisella vahvistamisella, opettaisin ensin niskasta myötäämisen alaspäin jossain ihan muussa tilanteessa. Sitten kun siirrytään kuolaimien laittoon, pyydetään hevosta laskemaan pää alas niskasta. Kun suitset sitten laitetaan päähän, jos hevonen ei opetetusta huolimatta laske päätään alaspäin, ottaisin penkin, jolla pääsen pitämään painetta, eli kuolaimia hampaita vasten nii kauan, että hevonen avaa suun. Sen jälkeen palkinto.

   Jos lähtisin positiivisella vahvistamisella (ehdottomasti siinä tapauksessa, mikäli kyseessä on pelko suitsia kohtaan), lähtisin liikkeelle samalla tavalla kuin postauksessa kerroin. Tosin lähtisin niin alusta, että palkitsisin hevosen ensin jo siinä vaiheessa, kun se katsookin suitsia (suitset selän taakse ja palkinto, eli joku herkku). Kahdeksan kertaan peräkkäin hyvin, sitten palkinto siitä kun hevonen tulee jo vähän lähemmäs suitsia. Taas kahdeksan kertaa, sitten palkinto kun hevonen hipaisee suitsia jne. Siitä voi pikkuhiljaa siirtyä kuolaimia kohti.

   Pyydä ammattilainen apuun, sillä pääsee varmasti tuloksiin. En ole nähnyt hevosta ja en ole ammattilainen, joten voi olla että neuvoillani voi saada vain negatiivistakin aikaan. Sitten on yhä vaikeampi lähteä korjaamaan ongelmaa.

   Poista
 16. Anteeks, jos tän tapasta on kysytty jo, mut oisko sulla antaa vinkkejä vuokraponini suhteen? Käyn ratsastamassa sillä vaihtelevasti, joskus useamman kerran viikossa mutta joskus paljon harvemmin (yks kerta viikossa/kahessa viikossa), joten en ole ainoa joka sillä ratsastaa (poni käy myös tunneilla pari kertaa viikossa). Sen takia luulen että tää ongelma on aika mahoton ratkasta, kun ei sitte tiedä miten muut sen kanssa tekee..

  Eli joka kerta, kun yrittää laittaa suitsia, poni kääntää pään pois tai nostaa sen ylös, jolloin pitää päivästä riippuen enemmän tai vähemmän suostutella yhteistyöhön. Kun poni antaa laittaa käden nenäpiin päälle ja alan pyytämään suun avaamista, se tyssääkin siihen. Vaikka kuolaimilla "painaisi" hampaita ja odottaisi reaktiota pitkäänkin, poni vaan jököttää suu kiinni, tai aukaisee suuta niin vähän ettei kuolaimia (normaalit nivelkuolaimet) saa mitenkään työnnettyä suuhun. Yleensä tilanne hoituu sillä että laittaa sormen hammaslomaan ja pitää sitä siellä jonkin aikaa (lue: joskus minuutti/pari riittää, joskus pitää odotella ja toistaa montakin minuuttia), mutta mielestäni tämä ei ole kovin miellyttävä ratkasu hevosen kannalta..

  Kysymys kuuluukin, mitä teen väärin tässä? Ja jos vaan mitenkään osaat auttaa, miten saisin ponin ottamaan kuolaimet suuhun helpommin? Kiitos jos on jotain vinkkejä! :)

  VastaaPoista
 17. Ihan tällä keinolla luultavasti voisi saada tuloksia, mutta aloittamalla jo siitä, että palkitsee hevosen jo aluksi suitsien katsomisesta. Sitten koskettamisesta, kuolaimien koskettamisesta jne. Ei ole pakko mennä siihen asti, että se ottaa kuolaimet itse, mutta kun se oppii saavansa palkinnon kuolaimien kanssa yhtäaikaa, on sekin jo edistystä (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon, täytyy kokeilla (:

   Poista
 18. Toimii todella :)
  Tuhannert kiitokset!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista