lauantai 7. kesäkuuta 2014

Suihkepulloon totuttaminen

Kiinnostaisiko teitä kuulla enemmän, miten opetan hevosiani? Ajattelin alkaa tekemään satunnaisesti postauksia eri asioiden opettamisesta, joissa kerron, miten olen kyseisen asian opettanut, mitä tarvitsee osata ennen opettamisen aloittamista ja mikä on tavoite. Kaikki tälläiset postaukset tulevat tulevaisuudessa löytymään erillisestä välilehdestä listana, joka jo löytyykin tuolta ylhäältä.

Lahja on ollut vähän sitä mieltä, että suihkepullolla mahan alle suihkuttaminen ei ole mukavaa. Suihkuttaminen onnistui kyllä, mutta se oli väkinäistä hevosen paikallaan pitämistä. Käytin positiivista vahvistetta opettaen sille, että suihkuttaminen on ihan kannattavaa. Olen päässyt sillä tuloksiin Lahjan kanssa, mutta vaikka kerronkin opettamisesta, en mene takaamaan, että minun keinoni toimisivat kaikilla. En ole ammattilainen.

TEHTÄVÄNÄ SUIHKEPULLOON TOTUTTAMINEN

Lahja ei ole koskaan reagoinut suihkepulloon pakoreaktion tavoin. Se ei myöskään ole välittänyt kummoisia veden suihkuttamisesta ilmaan. Mahan alle suihkuttaessa varsan reaktio on lähteä kävelemään pois epämiellyttävästä tilanteesta. Jos hevonen menee paniikinomaiseen tilaan jo nähdessään suihkepullon kaukaa, ei silloin voida vaatia hevosta sietämään suihkepulloa aluksi edes vieressään. Tällöin on lähdettävä järjestelmällisesti siedättämään hevosta suihkepulloon, mutta en suosittele kysymään neuvoa tilanteessa minulta. Tiedän kyllä, miten minä lähtisin omilla hevosilla siinä tapauksessa purkamaan pelkotilaa, mutta jos jollakin tälläinen hevonen on, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen, joka näkee hevosen, kädestä pitäen neuvoo ja auttaa, miten tilanteessa kannattaa toimia. En halua neuvoillani vahingossakaan lisätä kenenkään hevosen pelkotilaa, koska enemmän kuin hyvällä mahdollisuudella saattaisin neuvoa jotakin väärin.

Postaus on enemmänkin tarkoitettu neuvoksi niiden hevosten omistajille, joiden hevosten reaktio on sama kuin Lahjalla, eli enemmänkin inho mahan alle (tai johonkin muualle) suihkuttamista kohtaan, eikä niinkään pelko (sekä tietenkin vain mielenkiinnosta luettavaksi, miten minä olen ratkaissut ja opettanut eri asioita hevosille). Mikäli joku päätyy kokeilemaan tämän postauksen neuvoja ja tulosta ei synny, käänny kokeneemman puoleen.


Miten opetetaan?
Käytin totuttamisessa apuna positiivista vahvistetta. Positiivinen vahviste tarkoittaa, että hevosen tehdessä jotain oikein, se saa palkinnoksi jotain sille miellyttävää. Se voi olla esimerkiksi rapsutusta, ruokapalkinto, lajitovereiden luokse pääseminen, ohjien löysääminen tai jotain muuta. Muista jokaisen hevosen olevan yksilö. Toisen mielestä esimerkiksi silittäminen voi olla epämiellyttävää, eikä voi siis kyseiselle hevoselle toimia positiivisena vahvisteena.

Mitä tarvitsee osata ennen opettamista?
Luopuminen
Käytin apuna ruokapalkintoa, joten jo ihan turvallisuuden kannalta olen opettanut hevosille luopumisen. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kun annat hevoselle jotain syömistä kädestä, se ei saa rohmuta koko kättä. Mikäli luopumista ei ole opetettu, hevonen helposti oppii hamuamaan käsiä, joka on ei toivottua käytöstä. Pidä taskussasi tai jossain muualla helposti saatavassa paikassa herkkupaloja. Ota yksi käteesi ja vie käsi hevosen turvan alle. Mikäli hevonen ei kosketa kättäsi, anna sille palkinto välittömästi, mutta jos se alkaa hamuamaan, odota niin kauan, että hevosen turpa ei enää kosketa sinua. Kun tämä on sujunut muutamia kertoja peräkkäin lisää vaikeusastetta vaatimalla, että hevonen siirtää päätä vielä vähän kauemmas saadakseen herkun. Jos hevonen on rohmu, voi sen opettaa vielä vaikka siirtymään askeleen kauemmaskin, mutta yleensä pään siirtäminen on riittävää. On tärkeää muistaa palkita mielellään jo ennen hamuamisen aloittamista, ettei tule opettaneeksi hevosta ensin hamuamaan ja sitten kääntämään pään pois.

Ehdollinen vastike
On paljon asioita, jotka eivät merkitse hevoselle mitään. Hevonen voi kuitenkin oppia esimerkiksi, että esimerkiksi riimu kädessä kulkeva ihminen johtaa kiinniottamiseen. Kun tämä toistuu monesti hevoselle alunperin merkityksetön riimu muuttuukin sille merkitykselliseksi. Hevonen oppii, että nähdessään riimun se joutuu kiinni. Sitä kutsutaan klassiseksi ehdollistumiseksi. Sitä voi myös hyödyntää ja auttaa palkinnon ajoittamisessa. Ehdollistaminen ei ole kovin vaikeaa, yksinkertaisuudessaan opetat hevoselle, että kun se kuulee tai näkee merkin (vihellys, sana, liike, naksutin...) (ehdollinen vastike), seuraa välittömästi sen jälkeen jokin hevoselle kannattava asia, kuten esimerkiksi ruokapalkinto (ehdoton vastike). Tällä tavalla palkinnon ajoittamisessa ei tarvitse olla aivan niin täsmällinen.

Ehdollisen vahvisteen opettaminen käy yksinkertaisesti. Valittuasi käytettävän merkin (kuten minulla sana hyvä) annat hevoselle yhtäaikaa varsinaisen palkinnon (esimerkiksi leipäpala). Toista tätä kymmenisen kertaa ja siirry sitten siihen, että palkinto seuraa välittömästi merkin jälkeen, mutta ei aivan yhtäaikaa. Aluksi aika kannattaa pitää alle sekunnissa. Tämän jälkeen ehdollinen vahviste onkin jo käytettävissä myös koulutustilanteissa. Tarkemmin ehdollisesta vahvisteesta kerrotaan Tuire Kaimion kirjassa Hevosen kanssa.

On muistettava, että merkkiä seuraa aina palkinto. Jos palkinto jätetään antamatta ja sitä toistetaan usein, saattaa opittu unohtua ja lopulta merkillä ei ole yhtään sen enempää merkitystä hevoselle kuin alunperinkään.

Opetus
Opetustilanteessa annoin varsan olla vapaana. Sillä tavalla se tietää, että sillä on aina mahdollisuus poistua tilanteesta, eikä sitä pakoteta pysymään paikoillaan, joka voi lisätä stressiä. Tarkistin aluksi, että varsa pysyy paikoillaan, vaikka pyörinkin sen ympärillä (ei seuraa herkkujen perässä) ja että luopuminen sujuu. Sen jälkeen siirryin asiaan.

Riippuen hevosesta kannattaa miettiä mistä palkitsee. Joillekkin suihkepullon hyvin lähelle vieminen voi olla jo palkitsemisen arvoinen, toisella voi aloittaa siitä että palkitsee suihkuttaessaan ilmaa. Kun varsa oli paikoillaan suihkuttaessani suihkepullosta vettä, seurasi ehdollinen vastike, eli merkkisana ja välittömästi tämän jälkeen ehdoton vastike, eli varsinainen palkkio. Sillä tavalla ei tarvinnut olla koko ajan varsan pään vierellä valmiina antamaan herkkua heti, vaan pystyi olemaan vaikka hevosen takana ja antaa palkinto mahdollisimman pian merkkiäänen jälkeen. Vaatimustasoa kannattaa nostaa pikkuhiljaa varomasta harpata liian suuria askelia. Jos hevonen epäonnistuu useammin kuin onnistuu, kannattaa rimaa laskea, ettei se turhaudu. Loppuvideossa näettekin jo, että myös mahan alle suihkuttelu onnistuu ilman, että varsa lähtee kävelemään pois.

Miten tästä eteenpäin?
Tarvitseeko jatkossa kävellä aina taskut pullollaan herkkuja, kun haluaa suihkuttaa hyönteismyrkkyä hevoseen? Ei. Kun pitää huolen siitä, että hevonen saa aluksi palkinnon niin kauan, että opitusta tulee tapa, eikä hevonen enää harkitse tilanteesta poistumista tai siirtymistä kauemmas suihkupullolla suihkuttaessa, voidaan opittua vahvistaa välillä. Aina ei tarvitse kulkea taskut pullollaan, mutta kun pitää huolen, että käytöstä edes välillä vahvistetaan, se ei sammu.Jos teillä on toiveita tälläisten postausten aiheista, nyt niitä saa heitellä! Edellytys on tietenkin se, että kyseinen asia on meilläkin ratkottavien listassa, koska haluan aina ottaa esimerkkivideon ja nimenomaan kertoa sen, miten omille hevosille asian opetan, enkä varsinaisesti jakaa neuvoja muille "tehkää näin ja näin ja näin niin onnistutte"- periaatteella. Neuvoni eivät kuitenkaan aina välttämättä ole toimivia kaikilla ja kuten sanoin, en osaa riittävästi ruvetakseni neuvomaan vieraita. Näiden postausten tarkoitus onkin enemmän kertoa omia koulutusmenetelmiä, joita tietenkään en kiellä kokeilemasta, mutta niiden pohjimmainen tarkoitus ei ole saada muita toimimaan samalla tavalla.

19 kommenttia:

 1. Minusta nämä on mielenkiintoisia postauksia eli lisää vaan :) Aihe vinkkeinä olisi kiinnostavaa kuulla miten esim. kuolaimista ja satulasta saisi hevoselle miellyttävän jutun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatko sitä, että hevonen on oppinut olevan kannattavaa seistä paikoillaan varusteita laittaessa vai suorastaan itse hamuaa kuolaimet suuhun? Kiitos!

   Poista
  2. Mä ainakin haluun kuulla miten varsan saa opetettua ottamaan kuolaimet itse!

   Poista
 2. Tosi kivantyyppinen postaus ja ihanat hepot ♡
  -Iitu

  VastaaPoista
 3. Todella hyvä postaus! Juuri näin kirjoitettuna haluan ehdottomasti kuulla lisää! Olit kirjoittanut mielenkiintoisesti etkä tyytynyt vain luetteloimaan asioita. Ajo-opetukseen liittyen voisi olla mielenkiintoista lukea tälläistä opetuspostausta, esimerkiksi kärrien perään laitto (tietenkin sitten kun aika on). Toinen mukava aihe voisi olla Lordista näitä ihan arkipäiväisiä perusasioita, kuten talutus. Tai sitt3n jos olet opettamassa jotakin temppua niin niistä olisi myös kiva kuulla lisää!:)

  VastaaPoista
 4. Sä tiedät tosi paljon hevosen käsittelystä! Tosi kiva oli tätä lukea :)

  VastaaPoista
 5. Ihailen sinua :) Olen yleensä laiska lukemaan pitkiä postauksia, mutta nämä ovat niin kiinnostavia, että ei voi lopettaa lukemista :D

  VastaaPoista
 6. Toivoisin että auttaisit minua tässä asiassa: hoitohevoseni ei kuuntele minua, kun taluta, se kiemurtelee ja jää sinne tänne syömään vaikka pitäisi mennä eteenpäin! Se myös kävelee liian kovaa ja ei kunnioita minua laisinkaan! Mitä tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talutusharjoitusten (hevonen pysähtyy kun pysähdyt, lähtee liikkeelle kun lähdet jne.) lisäksi tekemällä erilaisia luottamus- ja kunnioitusharjoituksia hevonen oppii, että sen kannattaa tehdä sinun tahtosi mukaan. Kun hevosta ei ole nähnyt, ei tiedä johtuuko tuo kunnioituksen puutteesta (jolta se vahvasti kuullostaa) vai esimerkiksi siitä, että hevonen ei ymmärrä mitä haluat siltä. Taluttamisen opettamisesta on tulossanpostaus kyllä. Suosittelisin ottamaan yhteyttä johonkin tunnettuun kouluttajaan, joka auttaa kehittämään paremman ymmärryksen sinun ja hevosen välillä. Tulee sillä tavalla saatua varmasti oikeita neuvoja ja oppii kädestä pitäen, miten tehdä.

   Poista
 7. Kiva lukea blogia jossa kerrotaan asiallisesti hyödyllisiä vinkkejä! Käytän itse samoja menetelmiä koirien ja kanien kanssa, ja toimii todella hyvin. Hevosesi ja sinä olette älyttömän taitavia♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse olen kanssa huomannut tämän tyyppisten opetuskeinojen toimivsn hyvin omilla hevosilla!

   Poista
 8. Toivoisin kovasti että vastaat tähän kysymykseen. Mitä Lahja syö päivittäin? Eli mitä kivennäisiä yms. annat sille ja kuinka paljon? Itsellä samanikäinen varsa ja olis kiva kuulla mitä sä annat Lahjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja syö heinää miltei vapaasti, kauraa 2l, soijarouhetta 2dl ja SHC Multimineraalia 1dl päivässä. Kivennäinen on kuitenkin vaihtumassa black horseen, josta täytyy vielä laskea paljonko sitä tulee antaa, luulen että päädyn johonkin 2dl suuntaan.

   Poista