torstai 12. kesäkuuta 2014

Talutuksen opettaminen

Tämänkertaisessa postauksessa kerron, kuinka olen opettanut talutuksen omille varsoille.

Mitä tarvitsee osata ennen?
Ennen talutuksen opettamista olen opettanut, että riimu on ihan jees. Tosin talutusta on lähdetty käsittelemään jo ensimmäisten riimuharjoitusten jälkeen. Talutus on se ensimmäinen asia riiimun lisäksi, jota on lähdetty opettelemaan.

Opetustapa
Olen opettanut talutuksen negatiivisen vahvistamisen avulla. Jos varsa tekee jotain "väärin", synnytetään painetta (esim. jos varsa lähtee menemään ihmisen edelle -> paine naruun) ja kun varsa myötää sille, paine hellitetään. Pitää pitää kuitenkin mielessä, että ennenkuin varsa oppii myötäämään paineelle, se ei voi tajuta mitä se tarkoittaa. Hevonen ei useinkaan tahdo olla pässinpää ja raahata ihmistä perässä, mutta jos sille ei ole opetettu paineeseen reagoimista oikein, ei se voi tietää tehneensä väärin.

Opetus
Aloitin molempien varsojen kanssa talutuksen pyllynarusta. Naru takapuolen takaa takaisin käteen. Sillä varsaa sai ensimmäiset päivät helposti suunnattua sinne minne tahtoo, ennenkuin varsinainen opetus on lähtenyt käyntiin. Toki hevoset varmasti oppivat talutuksen, kun vain uutterasti taluttaa, mutta homma on meillä ainakin helpottunut huomattavasti, kun on opettanut hieman asioita, ennenkuin talutusta lähtee tarkemmin käsittelemään.

Jotta talutus on helppoa, olen opettanut paineesta myötäämisen narusta. Kun varsa osaa tulla paineesta narusta eteenpäin, taaksepäin ja kääntää päätä joko minuun tai poispäin helpottuu harjoittelu huomattavasti. Silloin varsa todella ymmärtää, mitä narussa paine milloinkin tarkoittaa. Kun siirrytään pyllynaruttomaan talutukseen yksinkertaisesti pidetään painetta siihen suuntaan mihin varsan haluaa niin kauan, että se myötää sille. Kun harjoittelee yksittäin varsan kanssa paineen myötäämistä eri suuntiin, on paketti helpompi kasata, kuin että lähdettäisiin suoraan taluttamaan ja vaatimaan varsalta kaikkien asioiden osaamista, ennenkuin sille on ne varsinaisesti edes opetettu. Olen pitänyt perusteena, että varsa kävelisi suurinpiirtein pää olkapääni kohdalla ja jos se kiihdyttää, menee vinoon tai jää jälkeen tulee naruun paine. Pikkuhiljaa varsa oppii, missä sen paikka on kävellä ja missä se saa olla rauhassa paineilta. Lordin kanssa esimerkiksi ollaan tässä vaiheessa ja kun tämä sujuu hyvin, siirrytään seuraavaan.Olen opettanut samat väistöt, pysähdykset ja liikkeellelähdöt myös eri merkeistä. Taluttaminen helpottuu edelleen valtavasti, kun varsa oppii, että sen kannattaa esimerkiksi pysähtyä jo siinä vaiheessa kun itse pysähdyn ja välttyy paineelta narussa tai väistää tieltä kääntyessä jo ennenkuin laitan sormilla painetta kaulalle, kun tekee asian jo ennen fyysisen paineen tulemista. Merkkien uudelleenopettaminen käy, kun näyttää uuden merkin (esim. pysähtyy) ja jos reaktiota ei tule, pyytää varsan vanhasta merkistä pysähtymään ja mikäli se on ehtinyt edelle, myös peruuttamaan takaisin vierelle. Kun varsa on oppinut seuraamaan ihmistä, onnistuu talutus vaikka ilman narua.Tämän lisäksi vielä lisätäkseni ekstraa olen opettanut mm. Lahjan pysähtymään ja peruuttamaan narun ravistelusta. Sillä keinolla voi tehdä mm. harjoituksia, jossa itse jatkat kävelyä, mutta pyytää varsan pysähtymään. Varsan paikkaa ihmisen perässä voi tällä keinolla vaihdella ja se oppii entistä tarkemmin seuraamaan ihmisen merkkejä. Lisäksi Lahja on oppinut mm. väistämään väistöaskelia sivulle kun astun ristiin sitä päin. Lahja onkin kiistatta parhaiten taluttaessa toimiva hevonen minulla, ehkä Lordista saisi samanlaisen. Mutta siihen menee vielä aikaa enemmän kuin kauan.

19 kommenttia:

 1. Lahja on kyllä tosi taitava :) Olet hyvä kouluttamaan!

  VastaaPoista
 2. Nää on kyllä niin hienoja ja inspiroivia postauksia. Olet todella taivata hevosten kanssa !

  VastaaPoista
 3. Ensimmäinen söi sanat suustani :-)

  VastaaPoista
 4. Lordihan osaa jo hirveesti vaikka onkin vielä tosi nuori :) oot kyllä tosi hyvin kouluttanu heppojas!!! :))) oon kade sun taidoille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon tykänny opettaa nopeammin perusasiat niin päivittäiset askareet helpottuu huomattavasti (:

   Poista
 5. Vautsi! Lahja on jo todella osaava, varmasti on sitten aikanaan myös helppo ratsaillekkin opettaa :) Juoksutatko hevosia ikinä liinassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin juoksutan juoksuttamalla, vaan usein ympyrällä työskennellessä mulla on joko ohjasajovermeet hevosella tai vaihtoehtoisesti käsittelen muuten maasta niin, että teen erilaisia tehtäviä, joihin kuuluu välillä esim. se hetken meno ympyrällä. Varsinaista "10min suunta" juoksutusta teen hyvin harvoin ehkä kerran kahdessa vuodessa.

   Poista
 6. Täs oli taas aivan upeita vinkkejä, joita voin oman nuoren kanssa käyttää! Kiitti näist "opetuspostauksist" iha hirveest :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa kaikkea, joten kannattaa lähtökohtaisesti lukea postaukset siltä kantilta, miten minä itse olen saanut tuloksia ja kokeilla samoja neuvoja vain jos on varma asiasta, että haluaa kokeilla. En tietenkään kiellä kokeilemasta, mutta mikään ylijumala, joka tietää kaiken en ole ;) Kiitos!

   Poista
 7. Mites varsast sais kitkettyy pois "mä en liiku mihinkään" -tavan? Oisko sul vinkkei? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri postauksessa kertomallani tavalla on esim. Lahjan jumikausi päättynyt aika nopeasti pienenä. Kun varsa on oppinut tulemaan paineesta narussa myös eteenpäin, pidin vain sitkeästi painetta kunnes se tuli. Aluksi pyllynarukin vauhditti, tosin Lahjan jumikausi tuli sen verran vanhempana (1kk ikäisenä ehkä) ettei naru enää kunnolla riittänyt takaa.

   Poista
 8. Koska tulee Lahjan 1 vuosi ja 2 kuukautta postaus vai teetkö niitä enää ? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen Lahjasta harvemmin nyt kasvupostauksia, koska kasvukin hidastuu koko ajan (:

   Poista
 9. Vau, Lahjahan on todella osaava. :o Oot taitava näissä jutuissa, samaa rataa. c:

  VastaaPoista