perjantai 11. heinäkuuta 2014

Tulevaisuus jokaiselle ponille

On hirveän paljon toivottu postausta, jossa yksityiskohtaisesti kerrotaan, mitä suunnitelmia minulla minkäkin hevosen kohdalla on. Kestä aloitetaan? Vaikka porukan pienimmästä, mitä suunnitelmia Lordin varalle on? Jääkö se oriksi? Myynkö sen? Varmasti monilla on nämä kysymykset käyneet mielessä.

Ensinnäkin, toiveena on ollut koko ajan saada orivarsa. Ja minä sain sen, vaikka se yhdeksän vuorokautta pidempään kestänyt tiineys kuin Lahjalla ja viimeisemmän kolmen yön maitoa tiputtelevan tamman valvominen ottikin koville. Yhdeksän vuorokautta on naurettavan vähän eroa, mutta jos olette itse olleet samassa tilanteessa, tajuatte varmasti mistä puhun...

Sain orin ja sain myös tulokset PSSM1- lihassairauden suhteen. Helpotus on suuri, ettei kukaan omista kanna sitä geeniä, joten jalostushaaveet kaadu ainakaan siihen. Lordin kanssa suunnitelmat on siis pitää se orina, joka on tietenkin turhaa, jos siitä ei koskaan saada hevosta jalostuskäyttöön. Se onkin tarkoitus käytättää jalostusnäyttelyissä nyt mahdollisesti varsa-aikana ja kolme-neljäveenä jalostuslupaa hakemassa. Jos lupa saadaan hyvin pistein, pysyy Lordi siis orina ja tulee varmasti tarjolle vieraiden tammoille astutuskäyttöön. Tämä kuitenkin riippuu ihan siitä, mitä tuosta kasvaa ja tuleeko matkaan mutkia.

Muitakin suunnitelmia on varalle. Ensinnäkin aivan aluksi on tarkoitus saada tuosta samanlainen sormen napsautuksesta toimiva poni kuin Lahjasta (joka tietty voi olla mahdotonta, kun siellä päässä alkaa jotkut muut viemään enemmän tilaa kuin se ihminen). Seuraavan vuoden aikana on tarkoitus totuttaa Lordia kaikkeen mahdolliseen ja siinä sivussa opettelemaan käyttäytymään hevosiksi. Toki sen se osaa aika hyvin jo nyt.


Ensi kesäksi toivon löytäväni Lordille paikan orilaitumelta. Tilannehan on siinä mielessä huono, että vieroituksen jälkeen tuolle ei löydy meiltä enää kaveria tarhaan. Varsojen on kuitenkin tärkeä päästä hevosseuraan oppimaan, joten viimeistään kesäksi olisi hyvä saada se laitumelle toisten seuraan. Ennen sitä opeteltavaksi tulee valjaisiin ja suitsiin, sekä tasaiseen tuntumaan totutus kaiken muun ohella.

Mikäli jossain vaiheessa saa kärrykalustoa, on tarkoitus opettaa Lordi yksivuotiaana ajolle. Mikäli kuitenkaan ei, jatketaan sillä linjalla missä Lahjan kanssa ollaan nyt, eli satunnaista ohjasajoa. Koska vuotias ja kaksivuotiaskin on aivan lapsi vielä on harjoituskerrat tarkoitus jokainen pitää ehdottoman mielekkäänä hevoselle ja muistaa, että vähän kerrallaan useammin on parempi kuin kerralla liikaa. Harjoittelukertojenkin määrä on kuitenkin pidettävä kohtuullisena. Luultavasti yksivuotiaana pääsee Lordikin tutustumaan irtohypytyskujaan, tähänkin mennessä se hyppii omaehtoisesti mielellään kaikkien esteiden ja risujen yli mitä näkee - innokkaammin kuin Lahja pienenä - joten se voi hyvinkin pitää siitä myös.

Paria vuotta edemmäs suunnitelmaa en edes viitsi ruveta miettimään. Voi tapahtua niin paljon, mutta ratsu tästäkin on tarkoitus tulla. Olisihan hieno saada myös näpsäkkä ajoponi, kuten isänsä, joka vetää ihmisiä hienoilla nelipyörävankkureillaan viileän rauhallisesti vaikka keskellä kaupunkia.


Lahjan kanssa ollaan siinä tilanteessa, että se tietää ohjasajon perusteet ja on pariin kertaan tutustunut irtohypytykseen. Tätä linjaa on tarkoitus jatkaa myös tuleva vuosi. Satunnaista ohjasajoa ja aisoihin totuttamista - ehkä jopa ajoon, mutta ne kärryt olisi sitä ennen oltava. Irtohypytystä on tarkoitus jatkaa ponin innostuksen mukaan satunnaisesti pienillä erilaisilla estetyypeillä, jotta varsa oppii pistämään jalkansa esteiden väliin.

Ensi vuonnahan Lahja on jo kaksivuotias. Siksi ensi kesänä mukaan tulee varmasti siis myös satulaan totutus ja erilaiset harjoitukset sen kanssa - juoksutus jalustimet alhaalla jne. Näin Lahja oppii, että selässä voi tapahtua jotain, mutta ei tarvitse ottaa siitä pulttia. Pohkeiden merkitystä maasta on tarkoitus myös opettaa, tosin se osaa aika hyvin jo nyt väistää ihan mihin suuntaan vaan. Väistö paineesta pohkeen kohdalta on kuitenkin silloin tarkoitus opettaa. Kolmivuotiskeväänä riippuen Lahjan kehitystilanteesta on tarkoitus totuttautua ratsastajan painoon ja roikkumiseen kyljillä ja aloittaa harjoitukset ratsastajan kanssa kera taluttajien. Siitä alkaakin sitten varmasti näpsäkän ratsuponin ura.


Lilla on lomaillut kohta kaksi vuotta ja ratsastaja samoiten. Tai sanotaanko ottanut löysemmin. Nyt saa riittää ja kun Lordi saadaan vieroitettua aletaan keskittymään kunnolla kunnonkohotukseen ja kehittymiseen ratsukkona. Tämä tarkoittaa varmasti sitä, että tunneille on mentävä oppiin, mikäli se vain suinkin on mahdollista. Tarkoitus on ottaa säännöllisesti joka viikko kerta puomi- tai esteharjoituksia, muuten koulua, sekä vaihtelevasti löysäilypäiviä, sekä treeniä maastossa. Mäkitreeniä, pitkiä maastoja ja lyhyempiä hölläilylenkkejä.

Jos me täältä kuopasta joskus päästään vähän nousemaan, alkaa meitä varmaan näkemään pikkukisoissakin viemässä kaikki viimeiset sijat. Tarkoitus on panostaa aluksi ihan koulupuoleen, mutta kun siinä aletaan taas päästä jyvälle, olisi ihanaa päästä hyppäämäänkin pikkusarjoja. Luulen, että Lillalla pääsee seuratasolla varmasti koulupuolella HeA- tasolle, jos oikein hyvin käy, ehkä aluetasollekkin. Ratsastajan rahkeet vaan voi loppua kesken. Estepuolella raja voi tulla vastaan kasikympin ratoihin. Tällä hetkellä Lilla menisi osaavalla ratsastajalla varmasti näpsäkästi HeB seuratasolla, ehkä jopa HeA:n ihan keskinkertaisella suorituksella (vaikkakin onkin vähän ruosteessa sekin kahden tiineyden jälkeen). Ratsastajan istunnassa ja apujen käytössä on kuitenkin sen verran kehitettävää, että jos ihan suosiolla aloitettaisiin sieltä HeC tasolta ja sieltä noustaisiin ylemmäs - ettei vahingossakaan käy niin, että on pakko palata alemmalle tasolle aloittaessaan liian korkealta.


12 kommenttia:

 1. Tosi kiva ja selventävä postaus! Kivoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus, selvisi monia asioita! Oli myös kiva, kun oli poikkeuksellisen pitkä. :)

  VastaaPoista
 3. Jes vihdoin tämmönen!! :3

  VastaaPoista
 4. Todella mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
 5. Haha voi ei, meidän blogit alkaa muistuttaa kohta identtisiä :D Juurikin julkaisua vaille valmiina postaus "Veeran, varsan ja minun tulevaisuuden suunnitelmista"... Mutta hyvältä kuulostaa teidän heppojen tulevaisuus ja onneksi pääset toteuttamaan niitä juttuja mitä suunnittelitkin, eikä tyssännyt pssm geeniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mielenkiinnolla odotan suunnitelmiasi Nikan varalle! Kiitos (:

   Poista
  2. Pirita mikä mahtaa olla blogisi nimi? Olisin kiinnostunut!! :>

   Poista
  3. Löytyy kun klikkaat Piritan nimestä profiiliin ;)

   Poista