sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Uusia juttuja

Muutama päivä sitten Lahja sai opeteltavakseen uusia juttuja; väistämisen raippamerkistä ihmistä kohti ja ympäri pyörähdyksen. Kummankin poni sisäisti päivässä ja toissapäivänä kuvaussession aikana Lahja teki nämä jo kuin aina olisi osannut. Tosin poni väistää tällä hetkellä vasta oikealle päin ihmistä kohti, mutta joku päivä otetaan vasemmallekkin päin harjoituksia, jos Lahja sisäistäisi senkin.

Jos joku haluaa vinkkiä, miten helposti saa hevosen opetettua väistämään ihmistä kohti (tosin sitä kannattaa harkita opettavan vasta sitten, kun hevonen osaa väistää myös poispäin ja tietää perussäännöt: ihmisen tilaan saa tulla (ja tullaan) pyynnöstä, mutta sinne ei ole asiaa tulla röyhkeästi tai luvatta), homma on ihan yksinkertainen. Itse käytin apuna juoksutusliinaa, jonka pyöräytin ponin ympäri ja aloin pistämään siihen painetta. Silloin paine tulee esim. vasemmalle kyljelle kun halutaan hevosen väistävän oikealle. Hevosesta riippuen se saattaa yrittää paljonkin eri asioita tai vain lamaantua paikoilleen. Lahja yritti paljon väistää juuri päinvastaiseen suuntaan, mutta heti kun pienikin askel minua kohti tuli myötäsin paineen. Kun homma sujui liinan kanssa, pystyi lisäämään raippamerkin yhtäaikaa peliin. Ensin raippamerkki, hieman jäljessä liinan paine, JOS hevonen ei tajua. Kun hevonen oppii uuden merkin, eli raipan heilutuksen kyljellä tarkoittavan väistämistä ihmistä kohti voi liinan jättää pois. Jos käyttöön ottaisi suoraan raippamerkin ilman liinaa, voisi opettamisessa mennä kauemmin, koska liinan kanssa paine tulee selvemmin esille.


Olen koittanut miettiä, mitä suojia ajaessa käyttäisin Lahjalla takajaloissa. Eihän se välttämättä suorine jalkoineen sellaisia tarvitsisi, mutta suojaavat yllättäviltä kolhuilta ja tottumisen kannaltakin suojia tykkään käyttää; ei tule sitten uutena juttuna ratsukoulutuksessa siinä vaiheessa, kun esteitä aletaan pomppimaan. Olen metsästänyt pitkiä suojia takasiin ja kun pengoin varustevarastoani, löysin sieltä ensimmäisen hevoseni pitkät eskadronin hivutussuojat. Katsaus niihin ei vielä kertonut, onko ne etusten vai takasten oikeasti ja eipä nuossa paljon eroa näytä olevan uusissakaan etu- ja takajalkojen eskan pitkissä hivutussuojissa. Tungin ne siis takajalkoihin ja oikein näpsäkästi pysyivät tämänpäiväisen ajolenkin paikoillaan.

Lahjalla oli ajossa viikon tauko ja poni meni ihan mukavasti tänäänkin. Käytiin pieni maastopätkä ja raviradalla hölkkäämässä edelleenkin ihan sunnuntaihölkkätahtiin. Lordikin pääsi käytävälle hoidettavaksi ja taas kerran se päätti lorottaa siihen ja teetti vähän lisähommia. Onneksi se muuten osaa olla kohtalaisen fiksusti käyttäytyvä nelikuinen.


Suojitetut koivet

Varustus valmiina

14 kommenttia:

 1. Heippa! Ihan mielenkiinnosta, eikä missään nimessä millään pahalla, mutta oletko miettinyt, voisiko tuosta raipan käytöstä olla ikäviä seurauksia myöhemmin ratsukoulutuksessa, jos siinä tarvitset joskus raippaa, Lahjahan voi käsittää raipan merkityksen väärin ja lähteä väistämään raippaa sivulle, vaikka et sitä pyytäisi? :) sun tapasi käsitellä hevosia on aivan loistava, tällassia juttuja pitäisi jokaisen hevosen omistajan tehdä ja musta on ihana lukea aina näitä sun postauksia! Tsemppiä jatkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan myöhempää ratsukoulutustakin varten näitä opetan; kun varsa osaa jo nyt väistää raippamerkistä kyljessä, väistöjen opettaminen ratsain helpottuu huomattavasti. Vauhdittajanakin raippa toimii, mutta silloin paikka on hieman eri. Talutuksessakin näytän raipalla joskus merkkiä jos haluan enemmän vauhtia ja ajaessa raippa toimii myös vauhdinlisääjänä tarvittaessa - hevoseen ei välttämättä tarvitse edes osua, kun se tietää jo merkin mistä pitää mennä vähän sukkelammin. Se, miten hevonen voi osata asioita niin pienesti eroavista merkeistä on uskomatonta, mutta niin ne vaan oppii (: Kiitos!

   Poista
 2. Ravureiden takasäärisuojat on kanssa ihan huiput. Suojaavat hyvin, pysyvät paikallaan, ei kinnaa tai hinkkaa sekä ovat kevyet. Harmillisesti usein kalliit, mutta pysyvät pitkään kuosissa joten käyttöä voi olla useammallekin hevoselle putkeen. Toisin kuin Horzen normaalit hivutussuojat tms. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, testaillut Lahjalle olen takasäärisuojia, mutta ne on helposti joko a) liian pitkät tai b) ympärysmitaltaan liian pienet. Lahjalla on kuitenkin aika paksut jalat verrattuna pituuteen, joten sopivia takasäärisuojia saisi etsiä tovin. Horzen laatu on niin koettu ja säästämällä laadultaan parempaan suosin mieluummin - parinsadan pintaan meni Lillankin suojasetti, mutta ihan mahtavat ovat olleet! Ei naarmun naarmua. Nuo Lahjalla nyt käytössä olevat eskan hivutussuojatkin ovat kohta kymmenen vuotta vanhat ja edelleen kuin uudet (: Horzen laatu on säpäleinä heti, ainakin meidän käytössä.

   Poista
 3. Olette kyllä taitavia ^^ Lahjan tuleva ratsakoulutus tulee varmasti olemaan helppoa ja mukavaa! :)

  VastaaPoista
 4. Ah voi että kun Lahjalla on ihana kaula <33 Kelpaishan tuollainen omallekin ponskille :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kanssa! Lordille olisi mahtavaa, jos tulisi iskän kaula ;)

   Poista
 5. Pidän paljon sun tavasta työskennellä hevosten kanssa. Hienoa, et jaksat panostaa kaikenlaiseen touhuiluun, arvostan suuresti. Kyllä sen huomaa, että hevoset luottavat sinuun.

  VastaaPoista
 6. Missä asut entä hevoset? Ootteko muuttanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hepat täysihoidossa, itse yksiössä (:

   Poista
 7. Hei ! Joskus keväällä kysäisin, miten olet saanut pyöreät kulmat blogisi kuviin. Kävin sitten siellä koodikielellä -blgissa, ja löysin koodin siihen ja kuvat muuttuivat pyöreiksi. Tosin kun muokkasin vähän aikaa sitten blogia ja vaihdoin mallia, kaikki koodit katosivat ja kaiken kukkuraksi koodikielellä -blogi on suljettu. Voisitko mitenkään laittaa vaikka kommenttina sitä koodia niin saisin taas pyöreät kulmat kuviin ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kuolemaksenikaan muista, mistä kohdalta koodi löytyy. Kannattaa aina varmuuskopioida html-koodi, niin sieltä voi etsiä sitten jos hukkuu (:

   Poista