torstai 23. lokakuuta 2014

Lahja oppi jälleen uutta

Lahja oppi jotain kauan suunnittelemaani tänään. Ihan huikea poni!

Me ollaan Lahjan kanssa harjoiteltu kumartamista jo aika kauan. Se on osannut sen vissiin puolivuotiaasta lähtien. Olen muutaman kerran yrittänyt jatkaa siitä eteenpäin, mutta en ole vielä keksinyt miten. Eilen, tai oikeastaan tänään viimeinen läpimurto saatiin aikaiseksi. Kyseessähän on hevosen meneminen pyynnöstä makuulle, kuten joku jo saattoi arvata.


Etukenoponi


Lähdin kokeilemaan sitä yksinkertaisesti sillä, että vaadin hevoselta yhä vain syvempää kumarrusta ja sitten houkuttelemaan sitä maahan asti. Koska Lahja osaa jo ennestään hyvin paineesta myötäämisen ja pyysin sitä ikäänkuin peruuttamaan yksi jalka ylhäällä, se pikkuhiljaa alkoi tajuta, että sen vain pitää tilanteessa siirtyä yhä syvemmälle kumarrukseen, eikä siis peruuttaa jalkojen kera. Sen jälkeen siirsin käden kaulalle ja ei mennyt kauaa, kun Lahja hoksasi, että sen pitää siirtyä sivulle, eli kellahtaa makuulle. Joka kerta se onnistui yhä vain paremmin.

Käyttämäni keino (tai yleensäkkään tämän tempun opettaminen) ei varmastikkaan sovellu joka hevoselle. Hevonen, joka ei uskalla luottaa yhtään ihmiseen, eikä osaa perusasioita ihmisen kanssa luultavasti vain hätääntyisi tilanteesta. Jos sen edes kerran saisi makuulle, se luultavasti ponkaisisi äkkiä ylös. Makuullaan hevonen kun ei kuitenkaan ole, mikäli ympäristössä on sellaisia häiriötekijöitä, johon se suhtautuu epävarmuudella (= ihminen). Kerran huono kokemus saisi sen pyristelemään vastaan yhä enemmän, eikä sitä kerran jälkeen luultavasti saisi pakollakaan maahan. Ellei sitten ala sitomaan sen jalkoja narulla mahan ympäri ja viiden ihmisen voimin kellistää hevonen, mutta se nyt on jo ihan absurdia.

Nyt kun Lahja on päässyt jyvälle tästä hommasta ja kun makuulle meno alkaa mennä heittämällä tällä keinolla, on aika jalostaa sitä eteenpäin. Tarkoitus olisi opettaa varsa menemään makuulle pelkästä käsi- tai raippamerkistä koskettamatta hevosta. Ehkä itse kyykkyyn menemällä ja heiluttamalla raippaa maassa? Ehdotuksia hyvään merkkiin?

Tämän jälkeen suunnitteilla on, että Lahja oppisi istumaan, eikä se varmaankaan ei ole niin vaikea juttu opettaa. Siinä aion käyttää ihan vain positiivista vahvistusta palkitsemalla se istuma-asennossa. Luultavasti varsan ällillä ei mene kauan tajuta, että istumaan kannattaa jäädä, jos haluaa namia.

Videossa on vähän huonoja kuvakulmia, kun kameraa ei pidellyt kukaan, mutta ehkä kestätte sen. Ensi kerralta sitten parempia!

22 kommenttia:

 1. Tosi upeaa! Lahja näyttää siitä että siitä on oikeesti kiva makoilla ja mennä maate eikä sillä oo mikään kiire pois :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja joka kerta menee vaan vielä paremmin!

   Poista
 2. Vautsi miten taitavaa! :)

  VastaaPoista
 3. Vautsi, mahtavan varsan olet kyllä kasvattanut :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan tuo oppivaisuus Lahjalla varmaan vähän geeneissäkin ;)

   Poista
 4. Wau! Toivottavasti teidän yhteistyö jatkuu vielä kauan :)

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa, Superia, Upeeta!! Jotenkin vaan Lahja on niin ihana ja sen ilme on jotain niin suloista! <3

  VastaaPoista
 6. Upeeta! Lahja on kyllä oppivainen hepo:3

  VastaaPoista
 7. Voii, siinä se köllöttää <3 Teillä on kyllä ihan mahtava suhde tuon ponskin kanssa:)

  VastaaPoista
 8. ihana Lahja! <3 Olette mahtava pari! :)

  VastaaPoista
 9. Aawws♡ Merkiksi sopisi kädellä tai raipalla maahan taputtaminen vaikkapa :)

  VastaaPoista
 10. voisitko tehdä videoita jossaa itse selität miten asia opetetaan. itselläkin on tälläinen kokematon ja ex ravuri jota haluaisin opettaa eri maastakäsittelyihin! :) Olisi paljon apua. Sinun hevosen käsittely taidot kun ovat täyttä kultaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väistöistä tulossa jonkunlaista "opetuspostausta", mutta voinhan minä tästäkin tehdä (:

   Poista