torstai 13. marraskuuta 2014

Kavioita kerrakseen

 Olen aloittanut tutustumisen omien hevosten kavioiden vuolemiseen jo kohta vuosi sitten. Edistymistä on jonkun verran kyllä tapahtunut, vaikkakin olen edelleen älyttömän hidas. Minulla on paljon vielä vääränlaisia otteita ja etenkin säteiden kanssa olen todella varovainen nyhrääjä. Se, mikä oli positiivista vuolijan käydessä tänään, on se, ettei hän koskenut kuin vähän säteisiin ja se siinä. Toki vieläkin kavioiden vuoleminen yksilöllisesti ja jalka-asentojen katsominen on vähän hukassa, mutta onneksi on helppo hevonen, jolla harjoitella.

Aloitan vuolemisen aina sillä, että otan kulmatukia. Siitä siirryn säteeseen, jonka kanssa aikani kamppailen. Säteestähän turhaa ei kannata ottaa pois, mutta taskut ja uurteet joihin pääsee likaa jumimaan, koitan aina saada vähän siistimmäksi. Sitten raspaan seinämät ja katson kaviot myös päältäpäin. Lahjalla pitkällä vuoluvälillä lähtee kavio levenemään ulospäin, joten pidän huolen siitä, että linja ruununrajasta alaspäin on suora. Tämän jälkeen palaan vielä takaisin pohjan puolelle ja teen viimeistelyraspauksen. On monenlaista näkemystä ja suositusta siitä, että kengättömän hevosen kaviot pitäisi pyöristää. Se kuitenkin ilmeisesti aina heikentää kaviota jonkun verran ja Lahjan kaviot eivät leviä käsiin, jos sitä ei tee, joten en ole sitä paljon enää tehnyt. Vähän varpaalta yleensä pyöristän ja muualta pikkaisen teen samaa, mutta todella vähän.

 Lahja tarvitsee kuitenkin aika usein vuolua, eikä sen kavoiden seinämät saa kasvaa kovin pitkiksi. Muuten sille alkaa helposti tulemaan irtoseinämäisyyttä, yleensä yli 6vkon vuoluvälillä. Tykkään, että kaviot näyttävät aina hyvältä, joten siksi nyhräilen toisena päivänä sieltä ja toisena täältä. Siistin kavioita aika usein, koska siitä en näe kuitenkaan haittaa. Toki pidemmällä vuoluvälillä näkisi helpommin, miten kaviot kasvavat ja kuluvat. Lahjalla kuluu kaviot muuten aika tasaisesti, mutta ne saattavat lähteä leviämään ulospäin ja sisävarvas kuluu ulkovarvasta vähemmän etujaloissa.

Opin ja opettelen koko ajan lisää ja yritän kysellä aina kaikkea mahdollista, jos vain joku ammatikseen vuoleva tai kengittäjä sattuu vastaan tulemaan. Hyvä puoli monen ihmisen näkemisessä on ollut se, että on saanut eri näkökantoja ja tapoja vuolla.

Lahja on tämänhetkinen harjoitusponini vuolun suhteen. Lordin kavioihin en vielä koske, koska ne ovat vielä paljon pienemmät (joten kaikki tajuavat, että myös pienemmällä virheellä voi saada aikaan suuremman virheen...) ja pikkuvarsan kasvaessa nopeasti vuolu on oltava juuri, eikä melkein. Toki Lahjakin kasvaa vielä hurjasti ja osittain myös siksi haluan näyttää kavioita kokeneemmalle jokaisessa mahdollisessa välissä.OE, sätettä siistinyt kokeneempi, muuten minun käsialaani.


VE


VT

OT
Tässä huomaa irtoseinämää, joka on syntynyt, kun seinämät ovat päässeet liian pitkiksi. Kuvassa vasemmalla puolella.

Irtoseinämä kesällä, muutama kuukausi edellisen jälkeen.

Seuraavaksi onkin Lordin kavioiden vuoro...OE

OT

VT

VE

10 kommenttia:

 1. Olen jonkin verran viime keväänä omistajan pyynnöstä yp hepan kavioita vuollut. Minun silmääni lahjan kaviot näyttävät ainakin tosi siistiltä. Otatko kaiken tuon reunan raspilla vai suurimmat aluksi niillä pihdeillä (jos sellaisia käytät)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo uskaltanu pihtejä vielä käyttää ja sipsin niin useinkin, että raspilla on helppo ottaa. Vielä on paljon oppimista, mutta pikkuhiljaa (: Tavoite sitten joskus saada kengitettyäkin itse, mikäli joskus kenkään tulee Lahja (tai Lordi) laitettua. Mutta siihen on piiitkä aika...

   Poista
 2. Kiva postaus, jos tällaisiakin saisi blogiin lisää :) Oli tosi mielenkiintoista lukea. Ja minunkin meilestäni Lahjan kaviot olivat tosi siistit :)

  VastaaPoista
 3. Eikö Lahjan kavioiden tulisi olla pidemmät? Näyttävät aika lyhyiltä verrattuna toisiin samanikäisiin varsoihin. Vai hämäävätkö tupsut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi olla pidemmät, karvat vain "vievät" puolet kavioista (:

   Poista
 4. voi apua, noi tupsujalat on niin ihania <3 Muuten tykkään siroista kevytrakenteisista hevosista :D Vaikka itsellänikin tällähetkellä raskasrakenteinen hevonen :DD

  VastaaPoista
 5. Ah, rakastan kaviokuvia! <3 Ajatella että sinäkin olet perehtynyt jo vuoden verran näihin asioihin :), tosi hienoa, muistan nimittäin sen ajan kun Lilla oli vielä kengässäkin ja mietit että miten homma sujuisi ilman kenkiä, eikös se näin ollut? Taivas tuntuu että siitä olisi ikuisuus, taisi olla sillon ennen Lahjan syntymää? Hurjan hassua muuten kattoa sivultapäin kavioita joista puolet peittyy tupsuihin :D, tulee semmonen olo että niin, missäs ne kaviot oikeen piileskelee :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan kaviokuvia! Niinhän se oli, ennen Lahjan syntymää.

   Poista