lauantai 22. marraskuuta 2014

Pienen miehen oppimispäiväkirja

Heittäydyin ihan hurjaksi tänään ja ajattelin opettaa Lordille jotain vastikään Lahjallekkin opetettua. Lordin kanssa meillä on tosin paljon vähemmän opittua pohjalla, mutta naksuttimen kanssa se tajusi homman idean tosi nopeasti. Kyseessä on siis makuulle meneminen pyynnöstä ja opetin sen samoilla keinoilla kuin Lahjalle - jalka ylös, pyyntö peruuttaa ja palkinto kun hevonen hakeutuu taaksepäin. Lordin kanssa käytettiin naksutinta ajoittamisen parantamiseksi ja pieni mies pääsi melkein heti jyvälle hommasta, jopa nopeammin kuin siskonsa. Mahasta rapsuttelu oli melkein parempi palkinto kuin ruoka ja huuli mutrullaan Lordi pysyi ihan mielellään makuullaan.

Koska eka kerta sujui niin hyvin, otan mahdollisesti jo seuraavalle harjoittelulle raipan mukaan ja yhdistän sillä ensin polvien alapuolelle ja myöhemmin maahan naputtelun merkiksi makuulle menoon. Samalla on tarkoitus muistaa myös se, että ylös nousemiseenkin yhdistän raippamerkin. Siten ei ehkä käy kuin Lahjalla, joka on jo innoissaan heti nousemassa istumaan, kun tietää saavansa taskut tyhjiksi sillä keinolla. Sen kanssa onkin lähdetty alustamaan uudelleen myös sitä makuullaan pysymistä naksuttimen kanssa.

Lordin käyttäytyminen on todella paljon tasoittunut ja se myös tarttuu helpommin tekemään asioita. Mielenkiinto myös pysyy niissä, joten siksi Lordin kanssa on mukava touhuta. Nyt kun Lordi on sisäistänyt myös sen, että kaikesta tekemisestä ja yrittämisestä aina palkitaan, sen innostus ehkä vielä lisääntyy ja se alkaa yhä nopeammin ehdottamaan uusien asioiden edessä jotain, jota arvelee pyydettävän tehtäväksi. Lahjahan tekee yleensä koko repertuaarinsa (no ei ihan), jos siltä pyytää jotain uutta asiaa. Sitä minä haluankin, että hevonen on mukana ja tykkää tehdä. Hevosta, joka tekee katse toisessa maailmassa kaikki asiat ei ole mukava katsella.
Video on kovin kehno valaistuksensa kanssa, mutta kerron vähän mitä teen. Ääntä ei kuulu, mutta olen käyttänyt naksutinta apuna. Palkitsin Lordin jo polvistumisvaiheessa ja pimeydestä ehkä saattaa huomata, että sille on tarjoilu auki koko ajan. Varsa lopulta itse hakeutui makuulle asti. Ruokatarjoilun jälkeen seurasikin ehkä vielä se parempi juttu, eli rapsutteluvaihe. Ajattelin seuraavalla kerralla vielä lisätä, että kosketus raipalla selkään on lupa nousta ylös. Siten Lordi ajan kanssa oppii yhdistämään sen siihen ja nousee vasta sitten, vaikka eipä tuolla nyt mikään kiire näytä mihinkään olevankaan. Istumisharjoitusten tullessa vastaan se on vain kätevämpää, ettei hevonen ala ennakoimaan.

13 kommenttia:

  1. Oot tosi taitava hevosten käsittelijä! Mäkin olen yrittänyt mennä maahan asti mun hoitohevosen kanssa, mut se ei vain onnistu. Miten opetat hevosen polvistumaan? Mulla sujuu vain se, että nostan jalan jommalta kummalta puolelta, ja pyydän hevosta kumartamaan. Miten hevosen voisi opettaa menemään maahan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorry että vastaan Iidan puolesta, mutta palkitse jokaisesta edistysaskeleesta ja yritä taivuttaa jalkaa niin paljon, että se menee maahan. Ja ole kärsivällinen sekä anna taukoa välillä! :) Ja toki anna sitä palkkioksi, mistä heppa pitää paljon. Ja tuplasti kehuja kun se tekee, mitä haluat! Ja lopeta avun antaminen heti, kun hevonen tekee mitä tahdot.

      Poista
    2. Ja tuo "peruutuspyyntö" on toiminut ainakin meillä hyvin, josta hepat helpommin taipuvat kumarrukseen/ polvilleen, eikä tarvitse hevosen pää kenossa jalkojen välissä hamuilla herkkuja. Lahjan kanssa tehtiin niin, mutta Lordin kanssa ei ja sujui paremmin jopa. Jos hevonen ei millään kellahda jossain vaiheessa kumarruksesta itse, jotta se pääsisi helpompaan asentoon, voi hevosta "työntää" maahan, ei kuitenkaan millään väkivoimalla vaan ihan kevyesti (mikäli hevonen osaa väistää paineesta poispäin) ja odottaa reaktiota. Muistaa, ettei pakottamisella pääse kuin pahasta pahaan ja palkitsee jo pienestä yrittämisestäkin.

      Poista
    3. Vittu te kaikki ootte pöhelöitä! Ei hevosia ole tarkoitettu istumaan tai menemään maate! Jos haluatte tehdä hevosillane jotain niin kilpailkaa! Hoitajan voi hankkia ja ei siinä tarvii kun kisa osuus hoitaa ja hoitaja hoitaa loput. Itselläni on irlannincob ja sitä en hoida ollenkaan. Itse asiassa aika pöljä koko poni mutta hyvä on hyppäämään! Hoitaja treenaa hevisen kisakuntoon ja minä siis hoidan kisaosuuden. Kätevää! Kokeilkaa!

      Poista
    4. Olette pöljiä! Ei hevoselle saa opettaa temppuja! Minulla on oma irlannincob jonka nimen keksin itse(ennen se oli Fantasy star eli Kipinä)eli sen nimi on nyt Seela. Minä en hoida hevostani ollenkaan!↓KÄTEVÄÄ KOKEILE! Hanki hoitaja hevosellesi ja itse hoidat vain kisaosuuden. Ja Lahja on surkea nimi! Jori sopisi minusta paremmin. Lahjan kanssa pitäisi esteratsastaa! Jos et osaa lopettaa temppujen opetusta anna Lahja ja Lordi ja Lilla mulle!

      Poista
    5. Anonyymi selkeästi huomasi sen, että Lillaahan mulla ei oo enää :)

      Poista
  2. Hei! Oot tosi taitava hevosten kanssa ja on ilo seurata teidän tekemisiä :)

    Aloin miettiä, kun ostin oman hevosen ja sille on opetettu maahan meno. Ihan kiva.. Mutten voi käyttää raippaa/peruuttaa ilman että mulla on hevonen maassa odottamassa palkintoa.

    Ollaan saatu ongelma aika hyvin kuriin, mutta entä jos vaikka Lahja ymmärtää sun avut väärin kun ajat ja menee maahan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi olen opettanut maahan menemisen tarpeeksi eroavasta merkistä muihin merkkeihin verrattuna, ettei tavallisissa tilanteissa tule erehdystä. En käytä muissa asioissa naputtelua raipalla polvien alapuolelle tai maahan, peruutusta pyydän sormimerkillä tai kosketuksesta kädellä/ raipalla ryntäille. Ajaessa käytän ääniapuja ja raipalla harvoin kosken hevoseen, Lahja kuitenkin tietää, että lautasten seudulle koskettaminen tarkoittaa eteenpäinmenoa. Hevonen osaa erottaa hyvin pienistä merkeistä, mitä ihminen tarkoittaa - esim. Lahja väistää ihmistä päin tai peruuttaa hyvin samantapaisista merkeistä, silti se tietää mitä pitää tehdä. Jos hevonen tekee oppimaansa asiaa ilman "lupaa" tai väärässä tilanteessa, on yleensä opetuksessa tapahtunut jokin "virhe" tai merkki on valittu niin huonosti, että se on tuttu jo tavallisissa tilanteissa.

      Poista
  3. Missä vaiheessa siis käytät naksutinta näissä harjoituksissa? Miten olet opettanut hevosesi avaamaan suuta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluksi jo siinä vaiheessa kun Lordi vähän hakeutui taaksepäin, sitten kun se kumarsi ja lopulta hevonen kellahti itse maahan, jolloin kanssa naksutus.

      Poista
  4. hitsin kaunis ja viisas varsa sulla!

    VastaaPoista