perjantai 12. joulukuuta 2014

Luukku 12: Unelmatalli

Minulla on kaksi varsaa ja kaikista ihanteellisin elinympäristö niille olisi varmastikkin päästä ikäistensä hevosten seuraan. Kerron tässä postauksessa, minkälainen elinympäristö olisi minun mielestäni unelma hevosilleni.

Olen tehnyt huomioita omistaessani hevosiani, että omat kaviolliseni viihtyvät parhaiten pihalla. Ne tykkäävät paljon touhuta siellä keskenään ja viihtyvät, kun on seuraa. Meneehän ne karsinassakin, mutta hevosta ei ole luotu seisomaan paikoillaan. Jos voisin valita, valitsisin ehdottomasti hevosilleni pihaton. Sellaisen, jossa on aina kuiva ja pehmeä pohja ja johon jokainen halutessaan pääsee sisään. Sen sijaan, että olen nähnyt monesti hevoseni karsinan ovella odottavan ulos, en kertaakaan nähnyt pihatossa hevosten ollessa niiden odottavan pääsyä talliin. Ne touhusivat paljon keskenään, pitkulaisen suht koht ison tarhan ansiosta innostuivat paljon juoksemaan ja lepäsivät yhdessä auringossa. Harvoin niitä sisällä näki, korkeintaan auringonpaahteessa.


Tarhan koko on yksi osa, joka lisää varmasti hevosten viihtyvyyttä. Kun siellä on monenlaista maastoa ja puustoa, viihtyvyys on varmasti parempi. Hevoset voivat napsia puiden oksia ja järsiä niitä välillä heinän lisäksi ja ison tarhan avulla pääsevät liikkumaan kunnolla. Unelmien tarha olisi varmasti kooltaan yli hehtaarin ja sisältäisi monenlaista ympäristöä. Siellä hevosten olisi mahdollista liikkua kunnolla. Tarhaseura ja tarhan koko ainakin meillä aikoinaan auttoi hevoset liikkumaan, kun taas aikoinaan Lillan tarhatessa yksin pienessä tarhassa se ei liikkunut mihinkään.

Yksi tärkeimmistä asioista on ruoka. Vaikka hevonen on erkaantunut aikoja sitten luonnosta, sen maha toimii edelleen samalla tavalla. Heinällä, joka on ravinteikasta on vaikea ruokkia hevonen niin, että se saisi syödä mahdollisimman pitkän aikaa, muttei liikaa. Omille poneille on käynyt slow feeding- verkot. Ne syövät niin hitaammin ja pitävät taukoa välillä syömisestä, eivätkä hotki kaikkea heinää kerralla. Siksi valitsisin slow feedingin omille hevosilleni, josta ne saisivat vapaasti tai lähes vapaasti heinänsä.

Tarhan, pihaton ja heinän lisäksi vesi on yksi oleellinen asia. Lumi talvella ei riitä takaamaan hevosen janon tarvetta, sillä hevonen ei millään pysty syömään tarpeeksi janoonsa lunta ja lumen sulattamiseen menee oma energiansa. Vesi jäätyy helposti pakkasessa, joten lämmitettävä vesiastia, jossa vesi pysyy tasalämpöisenä olisi hyvä ratkaisu.

Kaiken tämän lisäksi yhtenä tärkeänä osa-alueena pidän seuraa. Vielä jos evoset saisivat seuraansa pienen lauman ikäisiään sopuisia kavereita, olisi viihtyvyys varmasti taattu.


Vasta viimeisenä, mutta ei suinkaan tarpeettomana pidän tärkeänä turvallisuutta ja siistiä ympäristöä. Turvalliset aidat ja talli estävät osittain vahinkojen syntymisen. Puhdas ympäristö näyttää myös mukavalta. Tarhojen puhtaus pitää pohjatkin paremmassa kunnossa ja kuivalla olkipedillä on mukavampi levätä, kuin likaisella ja märällä. Hyvät hoitotilat ja sairaskarsina(t) kuuluvat välttämättömiin asioihin, kuiva ja lämmin tila varusteille pitäisi ne hyvänä ja olisi helppo hoitaa varusteet siellä. Vesipiste lähellä toisi käytännöllisyyttä. Hyvä ulkovalaistus helpottaisi työtä ja plussaa toisi vielä hyvät maastot ja kenttä pihapiirissä.

Millainen teidän unelmapaikka hevosillenne olisi?

6 kommenttia:

 1. Meilä on kotona 5 hevosta ja ne asuvat pihstoissa. Myös käytetään verkkoja puuhun kiinitettyinä. Kesät talvet laitumella. Laitumet yritetään siivota väh. 2 kertaa viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin asui ennen hepat pihatossa ja toivon, että voisin palata siihen aikaan...

   Poista
 2. Sun unelmapaikka hevosille on lähestulkoon sellainen josta minäkin haaveilen, kiva postaus :)

  VastaaPoista
 3. Samoissa ajatuksissa olen kanssasi. Löysin muuten blogisi vasta ja ai että, tää on kiva ^.^.

  VastaaPoista