perjantai 19. joulukuuta 2014

Luukku 19: Tallirutiinit


Tämän viikon blogihaaste sulautuukin hyvin samalla yhdeksi luukuksi, kun tarkoituksena on kertoa tallirutiineista. Miten minä ajoitan tallissa kaiken ja mitä teen missäkin järjestyksessä? Tähän haasteeseen tällä kertaa on mahdollista osallistua myös ilman blogia ja palkintoja on kaksi! Ohjeet osallistumiseen löydätte Blogitallin sivuilta.

Kun hevoset olivat vielä kotonani, aloitin aamun aina hakemalla hevosten väkirehut ja riimut varustetilasta. Sidoin hevoset kiinni syömisen ajaksi pihattoon ja laitoin ruuat kippoon. Sillä välin, kun hevoset söivät vein niille slow feeding- verkkoihin lisää heinää ja täytin, sekä puhdistin vesiastian. Muuten odottelin hevosten syömistä ja palasin yleensä omiin aamutoimiin sisälle.

Päivän aikana siivosin ennen hevosten liikutusta pihaton ja tarhat. Lähes joka päivä järjestelin kamppeita myös varustehuoneessa, pyyhin sieltä tasoja, ovenkahvoja ynnä muuta ja lakaisin lattiat. Sen jälkeen liikutin hevosia sen mukaan kuin tarvitsi; Lillan yleensä ratsain ja varsa(t) pääsivät usein opetushommiin. Vaikka en olisi tehnytkään hevosten kanssa muuta, harjasin ne päivittäin. Päiväsaikaan vein vielä toisen satsin lisää heinää verkkoihin. Illalla tein samat hommat kuin aamulla.


Hevosten ollessa pihassa rutiinit olivat siis aika selvät. Nyt kun hevoset ovat hoidossa, on vapaampi aika mennä tallille ja asiatkin, joita siellä teen, riippuvat myös päivästä. Aika usein aloitan kuitenkin sillä, että haen jommankumman hevosen sisälle ja harjaan sen. Samalla mietin, mitä sen kanssa teen ja toteutan suunnitelmani. Toisen jälkeen toinen vielä pääsee harjattavaksi ja sen jälkeen teen usein ekstrajutut, jos sellaisia on. Niitä ovat esimerkiksi yleinen tavaroiden järjestely, puhdistaminen tai muu sellainen. Saatan myös aloittaa talleilun varusteiden huoltamisella.

Selviä rutiineja minulla ei kuitenkaan ole. Toisaalta hevosten hoidossa pitäminen tuo vapautta, mutta minä mieluiten tykkäisin hoitaa hevoseni ihan kokonaan itse. Silloin niitä pääsi seuraamaan ympäri vuorokauden ja oppi tuntemaan omat nelijalkaisensa paremmin, sekä huomaamaan, jos joku ei ollut normaalisti. Toivoisinkin edelleen saavani hevoset joskus omaan paikkaan, jolloin muodostuu jälleen oma aikataulu ja järjestys omalle tekemiselle.

12 kommenttia:

 1. Milloin toibä blogi haaste loppuu? Kun tossa ylimmäisessä haastekuvassa lukee luvut; 19.-28.11.2014? Vai luinko väärin? Ihana postaus!

  VastaaPoista
 2. Sinut on haastettu!
  tyhmatontyhmia.blogspot.fi luukku 19!

  VastaaPoista
 3. Tosi kivankuuloinen rutiini kun oli hevosia omassa pihassa. Eiköhän ne sitten joskus omaan pihaan siirry :) Onhan toisella tallilla pitämisessäkin paljon hyviä puolia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse näen omassa tallissa kuitenkin paljon enemmän hyviä puolia, sillä rakastan hoitaa hevoseni itse. Ehkä sitten joskus taas :)

   Poista
 4. Onko lolasta tulossa postausta?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lolasta minulla ei ole mitään tietoa, missä se tällä hetkellä on tai mitä sille kuuluu.

   Poista