torstai 4. joulukuuta 2014

Luukku 4: Kengättä vai kengässä?

Minulla on ollut vaiheita, jolloin pidin kengitystä automaattisena asiana. Jopa omistamani shetlanninponini, jotka olivat kevyellä liikunnalla, olivat kengässä kesät talvet. Kun Lilla tuli kuvioihin, pistettiin sekin heti kenkään. Lopputiineydessä otin ne itse pois ja sen jälkeen sillä kävi kengättömiin erikoistunut vuolija vuolemassa. Siinä vaiheessa minusta kasvoi ehdoton kengättömien kavioiden suosittelija. Nykyisin olen aikalailla puolivälissä. Jos hevonen tarvitsee kengät, ne laitetaan, mutta ilman kenkiä pärjäävä hevonen voi olla niin ihan hyvin.

Kengättömänähän hevosen kavio pääsee toimimaan hyvin. Myös epätasaisesti kavioitaan kuluttava voi olla kengättä. Esimerkiksi Lilla kulutti etukavioiden ulkovarvasta sisävarvasta enemmän. Pitkään kengässä olleen hevosen kaviot ovat voineet jonkun verran haurastua ja siirtymä-aika kengättömyyteen kannattaa huomioida. Jos kavio vuollaan kuin kenkään, ei se välttämättä kestä vaan alkaa lohkeilemaan. Kengättömään ei voi jättää seinämiä kulumavaraksi liiallisesti. Silloin ne herkästi lähtevät lohkeamaan ja vievät enemmänkin kaviota mukanaan. Helposti unohdetaan, että hevosen painon ei suinkaan ole tarkoitus jakautua vain seinämille vaan myös säteelle ja anturalle.

Olen innostunut myös vuolemaan kavioita itse. Sitä aloittaessa kannattaa aina pyytää ammattilaiselta apua ja neuvoja. Itse olen vuollut kavioita jo vuoden verran, mutta edelleen kokeneempi katsoo perään ja kertoo, jos jostain on otettu liikaa tai kannattaisi ottaa enemmän. Joskus haaveilen jopa ehkä kengittäväni itse, mutta sitä ennen pitäisi käydä aiheeseen liittyvillä kursseilla ja kengittää monia kertoja yhdessä ammattilaisen kanssa, ennenkuin sellaista yksin lähtisi edes yrittämään.


Varsani ovat tällä hetkellä automaattisesti kengättä. Pidän edelleen kengättömyyden puolia, mikäli se hevoselle sopii hyvin. Siksi pidän varsat mielellään kengättä mahdollisimman pitkään tai vaikka koko elämän, jos se niille soveltuu. Luulen kuitenkin, että niillekkin kengät naputellaan viimeistään 4-5 vuotiaana, kun liikunta lisääntyy. Tupsujalkoihin on kuitenkin hankala löytää sopivia tossuja ja ilman maneesia liikutus talvella on aina vähän soveltamista.

Jos sinulla on kengällinen hevonen, jolle olet miettinyt kengättömyyttä, suosittelen kokeilemaan! Mitään siinä ei häviä, päinvastoin. Toisaalta jos painit liikutusongelmien ja kaviot kuluvat oikeanlaisella vuolullakin käsiin, ei kaikille kengättömyys vain sovi ja on helpompi pistää hevonen kenkään. Jokainen hevonen on yksilö ja pitäisi osata katsoa sen mukaan, mikä juuri sille on parasta. On turha pitää pullaponilla kenkiä, jos se ei niitä oikeasti edes tarvitsisi, mutta ei kannata väkipakolla pitää hevosta kengättäkään, jos se yksilönä ja liikutuksen takia ei siten pysty olemaan.


P.S. Saitte myös uuden kommentointimahdollisuuden. Alapalkissa on nykyään chat, jossa voitte kirjoitella muiden lukijoiden kanssa tai kysyä minultakin kysymyksiä. Koittakaa pitää suut siivona, niin chat voi olla pysyväkin juttu!

4 kommenttia:

 1. Onko sun hevosien kaviot kestänyt karkeallakin pohjalla, esim hiekkatiellä menoa kuinka hyvin? :) Omani ei aro, mutta kaviot kuluvat maastolenkin aikana jopa usean millin, joten siksi kengitys taitaa olla edessä, vaikka mieluusti kengättömänä pitäisinkin :P

  VastaaPoista
 2. Meilläkin kaksi omaa ponia jotka kevyemmällä käytöllä on ilman kenkiä. Shettiksellä oli ihan syykin siihen, että otettiin kengät pois nimittäin ponilla oli ollut kaviokuume ja kaviot ei kestänyt kengässä olemista. Sitten taas siskoni ja mun hevoset on puoliks kengässä ja puoliks ilman. Etujaloissa kengät ja takajaloissa ei kenkiä. :) ois kyllä helppo jos osais itsekin vuolla ponien kaviot eikä tarvis välttämättä pyytää ketään vuolemaan. Vaikka harvoin omia pitää vuolla kun kuluttaa jonkun verran kaviota. :D

  VastaaPoista
 3. Minä ratsastan ratsastuskoulussa, jossa jokainen hevonen on kengättä. Ihan hyvä ja "luonnonmukainen" ratkaisu!

  VastaaPoista
 4. Meillä hepalla on kengät tällähetkellä mutta ei todellakaan aina! :) +ihan mahtava blogi!! :)

  VastaaPoista