tiistai 9. joulukuuta 2014

Luukku 9: LH ja maastakäsittely

Luonnollinen hevosmiestaito, Natural Horsemanship, maastakäsittely. Ne yhdistetään usein automaattisesti kengättömyyteen, kuolaimettomuuteen, varusteettomuuteen ja ladonrähjään metsän nurkassa, jossa hevoset asuvat. Luonnollista hevosmiestaitoa pidetään kuin yhtenä osa-alueena, joita jotkut ihmiset tekevät, vaikka sen pitäisi olla yksi tärkeimmistä osa-alueista kaikilla hevosten käsittelijöillä. Siksi olen alkanut vierastamaan noita sanoja, ne kun johtavat usein harhaan.

Maastakäsittely on kokonaisuus, se miten käsittelet hevosta. Maastakäsittelet hevostasi aina, kun talutat sen tallista tarhaan, harjaat sitä tai mitä nyt teetkään. Hevonen oppii niistä jokaisesta tilanteesta, joko hyvää tai huonoa. Ei tarvitse olla mikään intopiukea maastakäsinharjoitusten hinkkaaja, mutta hevosen käsittelyn perustaidot ja hevosen käyttäytymisen tunteminen olisi aika suotavaa jokaiselle hevosen omistajalle ja hoitajalle. Se auttaa ratkomaan ongelmia myös ratsain ja kun tietää miten hevonen oppii, vaikealtakin kuulostavat ongelmat (esim. "lastausongelmaiset" hevoset) voivat olla todella yksinkertaisesta jutusta kiinni. Joskus tuntuu, että on vieraannuttu hevosmiestaitojen harjoittamisesta, vaikka sen pitäisi olla yksi perusasioita toimivan kokonaisuuden saamiseksi hevosen ja ihmisen välillä.


Minä opetan hevoselleni paljon asioita maastakäsin ihan vain yleisen käsiteltävyyden helpottamiseksi. On huomattavasti helpompi lastata hevonen, kun se kävelee itse sisään, taluttaa, kun hevonen reagoi jo kehon liikkeisiin, hoitaa, kun hevonen pysyy rauhassa aloillaan... Listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin. Se, miten on ja reagoi hevosta hoitaessa ja käsitellessä vaikuttaa moneen asiaan.

Olen vasta puolitoista vuotta opiskellut ja lukenut enemmän hevosen käsittelystä, oppimisesta ja luonnollisesta käyttäytymisestä. Se aika on kuitenkin auttanut minua paljon edistymään hevosteni kanssa ja on tuonut unohtumattomia hetkiä elämääni. Vaikka olen oppinut sinä aikana paljon, on opittavaa loputtomasti. Minä haluan oppia koko ajan lisää, jotta voin ymmärtää hevosiani mahdollisimman hyvin ja sitä kautta saada ne tuntemaan minun kanssa olonsa luottavaiseksi ja turvalliseksi. Siten ne myös mielellään tekevät asioita, joita pyydän.

9 kommenttia:

 1. Näitä asioita olisi kyllä hyvä kaikkien hevosten kanssa toimivien miettiä! :)

  VastaaPoista
 2. Oot kyllä opettanu sun hevoset taitaviksi :) Kiva postaus!

  VastaaPoista
 3. Ihailen sinua ja toimintaasi. On hienoa nähdä kuinka ajattelet hevostesi parasta:) Sun postaukset on myös hyvin kirjotettuja ja mielenkiintosia. Joulukakenterikin on kiva ja huomaa että siihen on nähty vaivaa:)

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus! :-) Sun hepat on vaan niin ihania. ❤️

  VastaaPoista
 5. Sä oot rääkkääjä!

  VastaaPoista