sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kavionhuoltopäivä

Kuvailin tänään Lahjan kaviohuollon yhteydessä teille hieman ennen ja jälkeen kuvia. Kaviot olivatkin päässeet kasvamaan nyt yllättävän paljon, joten kuvista ainakin huomaa selkeästi, mitä olen tehnyt. Olen edelleen vähän tumpelo käsistäni vuolun suhteen, mutta ainakin yritä ahkerasti oppia uutta jatkuvasti!

Hyvä juttu on se, että olen vähän rohkaistunut säteiden vuolun suhteen ja repaleiden poiston lisäksi olen alkanut uskaltaa pitää säteitä muodossaan. Kaikkialla varoitellaan, ettei sädettä saa turhaan vuolla, joten jo sen takia on kestänyt hetki oppia, että sitä voi siistiä tarvittaessa. Syvät onkalot ja hankalat kolot keräävät kuitenkin likaa herkästi ja se on vaikea puhdistaa, jolloin se altistaa sieni-infektioille ja sädemädälle.

Olen oppinut jo jonkun verran kavion perusvuolusta ja jalka-asennoista, mutta olen vieläkin aloittelijan tiellä. Varsinkin jalka-asennoissa on vielä tosi paljon petraamista, sillä olen vielä tosi huono katsomaan hevosta kokonaisuutena. Se kun kuitenkin olisi se tärkein asia, älä vuole kavioita, vaan katso koko hevosta.

Lahjan kaviot kasvavat samaan tapaan kuin Lillalla. Sillä lähtee etukavioissa ulkoseinämä helposti leviämään ja sisävarvas kasvaa ajan mittaan pidemmäksi -> tarpeeksi kauan vuolematta olleet kaviot alkavat mennä suppuun. Olen tosi huono katsomaan hevosia liikkeessä, mutta seuraavaksi voisi alkaa opetella tarkastelemaan sitäkin. Kaiken järjen mukaan kun Lahjan kaviot kuluvat näin, sen pitäisi heittää jalkoja hieman ulospäin liikkeessä (keriä). Kaviot kuitenkaan eivät ole varsinaisesti supussa, joten tiedä häntä, miksi ne noin kuluvat. Ehkä opin taas joku päivä jotain lisää ja voin pitää itseäni sitten tyhmänä, kun en asiaa ole tiennyt!

Lahjan takakavioissa vaivaavat edelleen mystiset mustelmat, jotka vain eivät tahdo lähteä pois. Eiväthän ne hevoseen tunnu vaikuttavan mitenkään, mutta häiritsevät omia silmiä kyllä. Ne ovat samoilla kohdin molemmissa jaloissa ja vaikka kokeneempien kommenttien mukaan mitään maata mullistavan ihmeellistä ei ole sattunut, ei tuo enää minun silmiini näytä ihan täysin normaalilta. Ensimmäisenä minulle tulee mieleen, tuleeko noille kohdin liikaa painetta ja pitäisikö ehkä pyöristää enemmän? Hevosen hoito on täynnä ongelmanratkaisuja ja toisinaan harmittaa, kun tietää vieläkin kovin vähän kavioiden vuolemisesta, mutta koko ajanhan tässä lisää koitetaan oppia!

Vasemmanpuoleinen vuoltu, oikea vuolematta.

Vasen etujalka, ulkoreuna levinnyt enemmän ja sisävarvas pidempi; 

Vuoltu vasen etujalka.

Sama kavio vuoltuna.

Takajalat vuolematta ja mystiset mustelmat.

Vasen takajalka vuolematta.

Ja vuoltu.

Sama kavio vuoltuna.

10 kommenttia:

 1. Omalle nuorelle ponilleni tulee takakavioihin nuo mustelmat tismalleen samaan kohtaan! Välillä häviävät ja sitten taas ilmestyvät uudelleen. Kaikkien mukaan ihan vaarattomia, vaikka selitystä en niille ole onnistunutkaan löytämään... :) Ja kengättä siis on.

  VastaaPoista
 2. Osaatko kertoa mulle jotain valkoviivataudista?:) Yhden blogin ponilla on se mutta en ole kehdannut kysyä siitä mutta se liittyy jotenkin kavioihin!:))

  VastaaPoista
 3. Ihailen sitä, että olet noin kiinnostunut hevostesi kavioista ja niin perusteellinen kun vuolet. Toki itsekin varmaan olisin jos voisin niitä vuolla/kengittää, mutta huonoilla eriparikavioilla varustettu hevoseni on kyllä ammattilaisen heiniä.

  Nyt täytyy korjata yksi asiavirhe, joka pisti silmään. Jalan ulospäin heittäminen liikkeessä on melomista ja sisääpäin heittäminen kerimistä :)

  VastaaPoista
 4. Mustelmia tulee takasiin usein karsinassa piehtaroidessa, ei kannta olla liian huolissaan seurailee vain. Oliko teillä näitä pihatossa? Säteen keskiuurrokseen kannattaa kiinnittää nyt huomiota ettei syvene liikaa, voin kokemuksella sanoa että aika v mäistä on sitä ruveta hoitamaan kun puoli sormea uppoaa. Siihen auttaa betadine kun kerran päivässä ainakin pesee ja jos uurros on jo syvä niin tunkee sinne laimennettua betadine liuosta harsossa ja antaa yön yli olla. Toinen on ihan tervaa pistää säteisiin niin se auttaa ja kovettaa lisäksi sädettä. Tämmöisiä vinkkejä :) jos et ole ennen kuullut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja ei oo karsinassa käynykkään varmaan viimeiseen pariin viikkoon, se on asunut melkein koko ikänsä pihalla, kun tykkää siellä olla, tietty katos tai pihatto suojana :) Sieni-infektioiden ja syvien säteen keskiuurteiden kanssa on tullut eri hevosten kanssa painittua ja minulla on käytössä Pioneerin shampoot ja öljyt :) Pitäisi ottaa Lahjan kanssa varmaan taas kunnon pesukuuri, ettei pääse syvenemään.

   Poista
 5. Kannattaa kokeilla että kun noita kavioiden mustelmia painaa niin onko kipeät/reagoigo hevonen siihen mitenkään, vaikka luimistelemalla. Jos ei reagoi niin itsekkin sanoisin, että vaarattomia vaikka jos alkaa ontumaan kovan rasituksen jälkeen/aikana niin kannattaa tutkia tarkemmin :) Vinkkinä vain

  VastaaPoista
 6. Reippaasti vasikkapolvinenhan tuo otus on ja kuvan etukavio tyypillinen hajavarpaisen/-asentoisen/vasikkapolvisen kavio, eli sisäsyrjä on suorempi ja pystympi, ulkosyrjä loivempi ja seinämä pyrkii leviämään ja kavio onkin selvästi ulkolaaja kuten näille tyypillistä onkin. Tahtoo siis sanoa, että ulkosyrjällä on vähemmän painoa, seinämä pääsee karkaamaan kuormituksen alta eli leviämään ulos kun taas sisäsyrjällä on enemmän painoa jolloin se vain kuluu (ja saattaa myös aavistuksen painua kasaan, minkä näkee kavion kasvurenkaista jos sellaisia sattuu näkyvissä olemaan).

  Vuolu on ihan siisti, mutta pyri tarkastelemaan sen suoruutta myös kannoilta katsoen (ehkä teetkin näin), eli tarkistat että kannat on yhtä korkeat sekä pitkät ja seinämät keskenään samassa tasossa. Seinämän raspaaminen kauttaaltaan yhtä paksuksi auttaa hahmottamaan symmetriaa ja ajan kanssa jakamaan kuormitusta tasaisesti.
  Nuo säteen keskiuurroksetkin kannattaa vuolla ihan kunnolla auki, varsinkin tuo takajalan kolo alkaa olla sen verran syvännäköinen, että sinne voi kohta rakentaa hiiri pesän...

  Kun liikerata on sisäkierteinen, puhutaan kerivästä liikkeestä. Ulkokierteisestä taas puhutaan melovana.

  Musta läntti on kosmeettinen haittaa kunhan se ei ole kipeä. Harvoin, jos koskaan nuo sitä ovat.

  VastaaPoista
 7. Jooko vaihda tämä tausta jo? Häiritsee tekstien lukemista :(

  VastaaPoista
 8. Tää oli tosi kiva, tämmösii mä ainaki katon mielelläni! :-)

  VastaaPoista
 9. Vau, onpa kauniit kaviot <3, puhtaat ja siistit ja luonnolliset. Siistiä työtä myös! Nannaa kaviofriikin silmille :D.

  VastaaPoista