keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Hiljaisuudesta kohti parempaa

Ehkä. Olette varmaan moni miettineet, minä itse mukaanlukien, miksi blogista on tullut näin hiljainen. Viimeinen vuosi on ollut rankin pitkään aikaan hevosten suhteen. Olen aina tykännyt siitä, että hevoset asuvat omassa pihassa, niiden luokse on joka hetki mahdollista mennä ja kaikesta saa päättää itse. Nyt niin ei ole ja se kieltämättä syö innostusta vähän jos ei enemmänkin. Niitä samoja hevosia, joita hoiti ennen itse yksinään, näkeekin monta eri ihmistä päivittäin ja ne perusasiat, kuten ruokkiminen ja siivoaminen on muiden vastuulla. Niin typerältä kuin se ehkä joistakin kuulostaa, on se kaikki ollut minulle hyvin tärkeää ja ei tunnu kivalta käydä vain vähän harjailemassa ja pyörittelemässä narua tallilla. Ihan kuin olisi jotain hoitohevosia, ei niitä enää kohta edes tunnista omaksi. Ennen niiden jokaisen tavan tunsi, nyt ei ole enää mitään hajua, miten hevoset päivän arkirutiineissa yleensä edes käyttäytyvät! Oli tosi innostavaa mennä tallille, aina vaikka sen kymmenen kertaa päivässä oman pihan poikki juosten ja nyt ollaan tilanteessa, että sinne ei edes halua mennä. Mitä siellä tekee, vähän harjailee ponia ja toteaa, että hyvin on hoidettu?

Onneksi tähän on tulossa muutos, vihdoin! Blogin syvä lamakausi pääsee kesään mennessä mitä luultavammin päätökseen ja matkaan lähdetään kaksi kertaa suuremmalla innolla kuin ennen; hevoset pääsevät omaan kotiin, omaan hoitoon, omaan pihaan. Saan taas viettää joka aamun ja illan tallissa, seuraten, miten hevoset syövät, miten ne käyttäytyvät ja kuinka niillä yleisesti ottaen menee. Järjestellä oman tallin nurkkia haluamaansa järjestykseen, perfektionistin lailla puunata paikkoja kuntoon ja rapsutella poneja työn lomassa. Kaikkea sitä minä rakastan. En sitä, että vähän käydään ponia harjailemassa ja harjoitteluja tekemässä, ei sitä voi enää minun järkeeni lukea hevosen omistamiseksi. Itsehän on siinä tilanteessa paljon vähemmän hevostensa kanssa tekemisissä, kuin niiden hoitajat.

Ainut pieni ongelma tässä on se, että tuskallisen puuduttava remonttiurakka on vain edessä. Se tarkoittaa sitä, että itse joutuu kitkuttelemaan jonkun aikaa kivikautisissa oloissa, ennenkuin paikkoja saadaan paremmaksi. Hevosia ei kuitenkaan voi jättää yksin oman onnensa nojaan. Jospa sitä vihdoin olisi tajunnut, että itse elää jonkun aikaa vaikka tolpan nokassa, kunhan pääsee hoitamaan hevosensa itse ja näkemään ne ihan milloin vain haluaa!

Koska elämä sattuu nyt menemään vähän miten itse tahtoo, en voi sanoa mitään varmaksi. Huhtikuu on kuitenkin tämä suunniteltu käännekuukausi, jolloin päästään ehkä taas nousuun. Lisää juttua luvassa kyllä, kunhan hevosten muuttopäivä lähestyy!

21 kommenttia:

 1. Ihanaa, että saat hepat taas omaan talliin! :) Haluaisin itsekin hevosen omaan pihaan, jos sellaisen omistaisin. Samalla kun saa viettää aikaa hevosten kanssa mielin määrin, tulee esim. karsinoita siivotessa lisäkuntoilua ihan huomaamatta :D

  VastaaPoista
 2. Kiva juttu että hepat pääsee omaan talliin ja saat hoitaa ne itse :) Minäkin niin kovasti toivon että saisin oman tuvan, oman tallin ja oman hevosen sinne. Täysihoitopaikalla pitäminen on turhauttavaa, kun itselle ei jää jäljelle kuin hevosen liikutus - mullekin on se karsinan siivoaminen ja ruokkiminen tärkeää, ja nyt kun niitä ei voi tehdä, tuntuu se jotenkin turhauttavalta. Tsemppiä kovasti remontteihin ja hevosten muuttoon!

  VastaaPoista
 3. Elämä hevosen kanssa on munkin mielestä ihan eri asia kuin hevostelu harrastuksena. Toisille sopii toinen, ja toisille toinen :)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa kun hevoset pääsee teidän pihaan! Varmasti super kivaa!

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla! Toivottavasti kaikki menee suunnitelmien mukaan. :)

  VastaaPoista
 6. Huippua! Muutatteko sinne paikaan mihin teidän jo piti muuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sinnehän piti muuttaa jo vuosi sitten, mutta se meni sellaiseksi jahkailuksi ja talvea vasten tänne ei ainakaan pystynyt enää muuttamaan (talossa on puulämmitys, eli leivinuuni ja pönttöuuneja, sisälle ei tule vettä, ei ole viemäriä, välikatosta tippuu kilo hiekkaa yöllä niskaan, kokonaiset kolme pistorasiaa löytyy ja lamppuja ei kattoon vielä saa, eli tää on tosiaan ihan kivikautista...). Eipä täältä mitään muuta paikkaakaan löytynyt, johon hevoset olisi saanut, eli tämä on ainut vaihtoehto tällä hetkellä. Hidasta ja hermoja kiristävää tulee olemaan kaiken keskellä, mutta ainakin hevoset saa kotipihaan ja se on tärkeintä!

   Poista
 7. Hyvä postaus!
  Ja sun banneri on hieno ja ulkoasu<3

  VastaaPoista
 8. Itselleni myös on tärkeää, että oman hevosensa tuntee. En voisi kuvitella vieväni hevostani täysihoitoon, se ei olisi minulle hevosenomistamista. Tsemppiä tulevaan!

  VastaaPoista
 9. Tosi kiva juttu! Ainut vaan, joutuvatko molemmat nyt tarhaamaan ihan yksin? Kontakti (rapsuttelu jne) on kuitenki aika tärkeetä hevoselle, että eikö toi oo aika itsekästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näin anonyymi veti johtopäätöksen heti jo, ennenkuin olen edes vastannut kysymykseen. Mutta ei, tuolle ongelmalle on jo mietitty ratkaisua, joten ei huolta!

   Poista
 10. Oi että miten mukavat uutiset! :-) Kiva juttu. :-):-)

  VastaaPoista
 11. Onpa kiva kuulla! Kyllä se on vaan parasta että hevoset on omassa pihassa. Vaikka jotkut pimeät illat ja aamut vaakatasossa tulevassa räntäsateessa ei ole ihan mukavimpia niin pois en vaihtaisi. ;)

  VastaaPoista
 12. Mahtavia uutisia! Toivottavsti kaikki menee nyt näiden suunnitelmien mukaan :)

  VastaaPoista
 13. Hieno juttu :) Saadaanko sitten taas uuden paikan rempasta kuvia ? :D

  VastaaPoista
 14. Oletko tehnyt itse teidän naruriimut?? :) Jos olet niin mistä olet narun mistä teet sen ostanut.

  VastaaPoista
 15. Otatko tallipaikalle jonkun ponin vai ihan oman tai ylläpitoon? Ajattelin, kun tuskin kumminkaan yksikseen niitä aiot tarhata :)

  VastaaPoista
 16. En ihan ymmärtänyt anoja, miksi Iidan täytyisi tarhata ponskeja yksikseen? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi, että varsat ovat sisaruksia, toinen tamma ja toinen ori, joten jos ei halua sisäsiittoista pikkuhevosta (jos siitä edes tulisi hevosen näköistä sellaisella sukutaululla), niin on tarhattava erikseen :)

   Poista