keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Tavat tutut tutuksi tulleet

Hevosten tavat tulevat jälleen hirveän tutuiksi. Yön jälkeen kummaltakin löytyy aivan erilaiset karsinat, mutta päivästä toiseen saman kaavan mukaan sotkettu.

Lahja on hyvin siisti. Sen purut loistavat puhtauttaan ympäri karsinaa ja oikea nurkka toimii vessana. Kaikki on siististi yhdessä läjässä ja niihin on varottu koskematta. Heinät on syöty nätisti, eikä viskelty ympäri karsinaa ja vesikippo on aamullakin puolillaan raikasta vettä. Kun taas kakaran karsina on hävityksen kauhistus! Karsina on yhtä vessaa, ruokailunurkkaa ja petiä yhtäaikaa. Heiniä on siroteltu minne sattuu ja kaikkea ei ole edes syöty, jätökset on levitelty ja piiloteltu ympäri karsinaa ja vesikipossa uiskenneltu. Parhaimmillaan roiskittu myös ainakin puolet vedestä puruille tai ehkä jopa kaadettu koko kippo - lähde siinäs sitten vaihtamaan purut, kun yksi on yössä sotkenut koko karsinan.

Lahja osoittaa olevansa vanhempi ja hyvätapaisempi myös monessa muussa asiassa. Sen voi ihan hyvin aamuisin ja iltaisin päästää kulkemaan vapaasti tarhaan ja karsinaan. Ajolenkinkin jälkeen se kärryjen oton jälkeen talsii itse talliin. Lordin mielestä tälläinen omilla aivoilla ajatteleminen on ihan hepreaa ja myöskin ohjatusti toimiminen on joskus kovin hankalaa. Sille on talven aikana tullut ikäviä tapoja, kuten pureminen ja päälle tunkeminen/ hyppiminen. Taluttamisessa ja hoitotilanteissa toimimisessa on saatu lähteä ihan alusta, sillä röyhkeys on mennyt ihan yli. Pienikin paine puolestaan saattaa laukaista pakoreaktion - nimittäin ylöspäin. Pariin päivään moisia typeryyksiä ei ole enää tehty ja yleinen käyttäytyminen on parantunut, mutta ei aina ole vielä ihan kympin luokkaa oripojan toimiminen.Lahjan kanssa on köpsötelty nyt riimujen kanssa!

11 kommenttia:

 1. Näyttää siltä että lahjasta onkin tulossa oikea hulmuharja ;) Se on kyllä hieno kärry poni, tuolla kyllä kelpaa varmasti ajella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lordista tulee varmasti vielä komeaharjaisempi! Ja kivaahan tuolla on köpsötellä ;)

   Poista
 2. Mitäs Lyylille kuuluu? Onko menny parempaan suuntaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyylistä kirjoitinkin juuri blogiin :)

   Poista
 3. Ihana nimi tuo Lahja :D. Ja niin söpöjä noi tinkerit!

  VastaaPoista
 4. Mikä ois hyvä tapa kieltää tai torua hevosta niin, että ei satuta sitä tai riko luottamusta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikealla hetkellä ja vain jos se on tarpeen. Siitä, että hevonen ei tiedä mitä tehdä tai mikä on oikein/ väärin ei mielestäni saisi rangaista sitä, vaikka kaikki varmasti erehtyvät joskus torumaan väärään aikaan. Hevonen oppii yleensä nopeammin positiivisesta vahvistamisesta, eikä rankaiseminen opeta sitä.

   Poista
 5. Sulla on kyllä liian kauniita hevosia :3

  VastaaPoista