tiistai 20. joulukuuta 2016

POSTAUSSARJA: Hevosen tiineys- ja varsa-aika osa 1

MITÄ KAIKKEA TULEE MUISTAA?


Tämä on ensimmäinen osa pienestä postaussarjasta, jossa kerron faktoja, neuvoja ja omia kokemuksiani liittyen varsan teettämiseen, tiineysaikaan, varsomiseen ja varsa-aikaan. Niin tamman kuin oriin omistajalla on paljon kaikkea muistettavaa, kun suunnittelee hevosensa käyttöä jalostuksessa. Aivan ensiksi ajattelinkin listata asioita, mitä kannattaa ottaa huomioon varsaa suunniteltaessa ja varsomisen jälkeen. Koska käytännöt saattavat poiketa hieman toisistaan riippuen siitä, astutetaanko tamma luomuna vai keinosiemennetäänkö se tai minkä rotuisista hevosista on kyse, kerron asioista omien kokemuksieni perusteella. Entinen tammani Lilla, Lordin emä, on kummallakin kerralla astutettu luomusti ja olen rekisteröinyt kasvattivarsani Hippokseen.TAMMAN OMISTAJANA


Tamman omistajalla on paljon muistettavaa jo ennen astuttamista. Orin etsimisessä kannattaa olla ajoissa ja muistaa ilmoittaa ajoissa orinomistajalle. Myös maksuista on hyvä olla selvillä: astutus- ja varsamaksun lisäksi myös tamman hoito ja eläinlääkärikulut maksavat. Joten siis,

MITÄ MINUN PITÄÄ MUISTAA ENNEN ASTUTUSTA?
- Selaa sopivia oreja ajoissa ja muista ilmoittaa orinomistajalle halukkuutesi astuttaa tamma kyseisellä orilla.
- Pidä kirjaa tammasi kiimoista jo keväällä. Jos tamma ei näytä kiimojaan, voi se tietyissä tapauksissa olla mahdollista viedä orin luokse jo aikaisemmin, jolloin orin läsnäolo voi saada kiimat esille. Myös ultraäänitutkimuksilla on mahdollista saada kiinni tamman kierto.
- Tamman vientiä orin luo ei kannata hätiköidä jo huhtikuussa. Toisaalta yrittäminen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta on aikaa yrittää vielä samana kesänä uudestaan, mikäli tamma jää tyhjäksi.
- Muista, että tamman on hyvä olla rokotettu ja madotettu asiallisesti ennen astutusta.
- Luomuastutuksessa kengät on hyvä poistaa ennen kuin tamma viedään orin luokse, ainakin takakavioista. Näin vältetään mahdollisia vahinkoja.
- Orin luokse tamma ei tarvitse muuta kuin hyvän riimun, riimunarun ja välttämättömät rehut. Kaikki muu ylimääräinen kannattaa jättää kotiin.

ASTUTUKSEN JÄLKEEN
- Ensimmäinen tiineystarkastus voidaan tehdä noin 16 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä astutuksesta. Tiineystarkastus on välttämätön muun muassa sen takia, että sillä voidaan suurella varmuudella poissulkea kaksoset, joiden odottaminen on hengenvaarallista niin tammalle kuin syntymättömille varsoillekin.
- Pyydä orinomistajalta astutustodistus. Saat sen, vaikka tamma olisi jäänyt tyhjäksi.

ORIIN OMISTAJANA


Minulla ei ole vielä itsellä kokemusta oman orin käyttämisestä jalostukseen, mutta se tulee ensi vuonna varmasti ajankohtaiseksi. Käytännöt hieman vaihtelevat riippuen siitä, minkä rotuinen ori on kyseessä ja onko tarkoitus käyttää luomuastumista vai keinosiemennystä. Jos nyt kuitenkin kuvitellaan, että haluan käyttää Lordia jalostukseen, on minun suotavaa muistaa ainakin nämä:

- Ori on hyvä käyttää jalostusnäyttelyissä, minun tapauksessani Hollanin Irlannincob-kantakirjan jalostusnäyttelyissä, jossa Lordi saa premiumarvostelun. Ennen näyttelyyn vientiä sille on teetettävä eläinlääkärin tarkastus, josta käy ilmi, että hevonen on terve.
- Luomuna tamman voi astuttaa joko kiinnipidettynä tai ori voi laiduntaa yhdessä tammojen kanssa. Tamma astutetaan ensimmäisen kerran toisena tai kolmantena kiimapäivänä ja tamman astutus toistetaan joka toinen päivä, kunnes se ei anna orin enää astua. Laitumella/ tarhassa ori astuu tamman monta kertaa päivässä, joten täten tiinehtyvyystulokset ovat usein hyviä. Tammasta on oltava varma, että se antaa astua, jotta mahdollisilta vahingoilta vältyttäisiin.
- Astutusluettelo astutetuista tammoista on lähetettävä hevosjalostusliittoon tiettyyn päivämäärään mennessä.
- Orinpitäjän tulee toimittaa tammanomistajalle astutus- ja syntymätodistus ajallaan, kun tammanomistaja on hoitanut tarvittavat maksut.
VARSOMISEN JÄLKEEN


VARSAN REKISTERÖINTI
Mikäli varsan rekisteröi Hippokseen, on järjestys seuraava:
- Muista toimittaa varsomistodistus Hippokselle täytettynä kuukauden sisällä varsomisesta.
- Saat orinomistajalta syntymätodistuksen, kun olet maksanut varsamaksun. Varsamaksu maksetaan, jos varsa on elänyt yli 10 vuorokauden ikäiseksi.
- Tilaa varsallesi tunnistaja (yleensä noin neljän kuukauden ikäiselle) hevosjalostusliitosta. Syntymätodistus annetaan tunnistajalle käynnin yhteydessä. Tunnistaja laittaa varsalle mikrosirun, kirjaa varsan värit ja merkit ylös, sekä ottaa verinäytteen.
- Varsan rekisteröinti on hoidettu, kun olet maksanut rekisteröintimaksut. Hippos lähettää passin automaattisesti varsan omistajalle jonkin ajan kuluttua.
- Jokainen Suomessa asuva hevonen on oltava rekisterissä.

VARSAN MADOTUS
Varsan madottaminen aloitetaan normaalisti jo kahden kuukauden iässä. Varsojen ja nuorten hevosten madottaminen poikkeaa jonkin verran aikuisten hevosten madotussuosituksista, joten niistä kannattaa olla perillä. Esimerkiksi hevoseni.fi sivustolla on hyvät madotussuositukset varsoille:
- 2kk:n iässä madotus fenbendatsolilla (Axilur)
- 4kk:n iässä madotus fenbendatsolilla (Axilur)
- 6kk:n iässä madotus ivermektiinillä + pratsikvanteelilla (Equimax)

VARSAN ROKOTUS
Varsan rokottaminen aloitetaan sen ollessa noin puolen vuoden ikäinen.
- Ensimmäinen rokote influenssa + tetanus.
- Toinen perusrokote 21-92 vuorokauden sisällä ensimmäisestä rokotteesta (influenssa + tetanus)
- Ratsuhevosilla ensimmäinen influenssatehoste tulee antaa 6kk:n sisällä toisesta perusrokotteesta, tämän jälkeen vuoden välein.4 kommenttia:

 1. Onko toi ekan kuvan hevonen Lordi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kuvassa on viimeisillään kantavana oleva Lilla, joka kyllä odottaa Lordia kuvassa :)

   Poista
  2. Oho, eipä ois kantavaksi arvannut, hurjan hyväkuntoisen näköinen ja komia hevonen!

   Poista
  3. Iida musta tuntuu et kommetoija tarkotti ehkä laidun kuvaa?

   Poista