perjantai 13. tammikuuta 2017

Hevosten ruokinta


Hevosten ruokinta on minusta hyvin mielenkiintoinen aihe, josta oppii jatkuvasti lisää. Isona apuna monessa tilanteessa minulla on ollut Anneli Lillkvistin Ruokinnalla tuloksiin 4, josta löytyy helppolukuisia ohjeita hevosten ruokinnan laatimiseen, sekä myös valaisevia esimerkkejä erilaisten hevosten ruokkimisesta. Jos omistat hevosen/ hevosia tai muuten vain haluat oppia lisää, voin suositella kyseistä kirjaa lämpimästi! Se ei ole pettänyt minua vielä kertaakaan neljän vuoden aikana, vaan olen aina löytänyt vastauksen etsimääni kysymykseen ruokintaan liittyen.

Olen pyrkinyt pitämään hevosten ruokinnan yksinkertaisena, mutta kuitenkin huolehtimalla kaikkien ravintoaineiden riittävästä saannista. Kaikista tärkeintä on tietenkin hyvä heinä ja minulla hevoset syövät pyöröpaaliheinää, jonka punnitsen valmiiksi säkkeihin sopiviksi annoksiksi. Tämän lisäksi hevoset syövät kauraa, sekä muutamaa lisärehua. Varsinaiseksi kivennäiseksi olen valinnut Supreme Horse Caren Multimineraalin, jossa hivenaineet ovat paremmin imeytyvässä muodossa. Lisäksi siinä on sopiva kalsium-fosforisuhde minun syöttämääni kauramäärään.

Multimineraalissa on kyllä monipuolisesti eri vitamiineja ja hivenaineita, mutta esimerkiksi sinkin ja kuparin määrä jää hieman vähäiseksi - kuten monessa muussakin kivennäisessä. Siksi hevoset syövät lisäksi Racingin Biotinia, joka ei nimensä mukaisesti sisällä pelkästään biotiinia, vaan myös sinkkiä, kuparia ja mangaania. Näin varsinkin talviaikaan on tärkeää taata myös riittävä A-, D-, ja E-vitamiinien saanti, joten hevoset saavat muutamana päivänä viikossa Racing Action Viminiä, jossa kyseisiä vitamiineja on. Vielä Liisa ei tarvitse lisävalkuaista, mutta sitä varten minulla on odottamassa soijarouhetta, sillä hevosen valkuaisen määrän tarve kasvaa lopputiineydessä ja imetyksen aikana. Tämän kaiken lisäksi hevoset saavat myös tavallista merisuolaa hippusellisen päivässä ja sen lisäksi niillä on karsinoissa tarjolla suolakivet.

Heinän ja väkirehujen lisäksi ei voi myöskään korostaa liikaa riittävää vedensaantia. Etenkin heiniä tarjotessa on hyvin tärkeää, että hevosella on puhdasta vettä tarjolla. Minulla hevosille vaihdetaan puhdas vesi päivittäin ja niillä on sitä koko ajan tarjolla - myös talvisin.
HEINÄ
AAMU 3kg
PÄIVÄ 2kg
ILTA 4kg


AAMU 
1/2l kauraa

ILTA
1l kauraa
1rkl merisuolaa
1 mitta (5g) Racing Biotin
ma, ke ja pe 10ml Racing Action Vimin


LISÄKSI
Himalajan vuorisuolasta valmistettu suolakivi ja puhdasta vettä aina tarjolla.

Mitä sinun hevosesi syö?

4 kommenttia:

 1. Meillä syödään kuivaheinää vapaasti verkosta ja lisäksi blue chip-kivennäistä, seleeniä, suolaa ja isot hevoset saa myös proteiinia vielä. Lisäksi toinen isoista syö kuivattua nokkosta. Kuureina myös oluthiivaa ja psylliumia (tätä hiekkatarhan takia) Luomuheinää on joka on seleenin kannalta puutteellinen (verinäytteistä tulkittu ja joka myös tietysti luomuheinälle ihan yleistä). Proteiinia lisänä ihan yksilöllisistä syistä, vanha hevonen ja toinen ihan lihaksiin. Semmosta tällä hetkellä :) Itekkin olen lukenut tuon ruokinnalla tuloksiin ja se ois kyllä jokaisen hevosen omistajan tarpeellista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se on kyllä todella kattava teos! Hevosen ruokinta vaikuttaa kuitenkin niin moneen asiaan.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! :-) Meillä ponit syö aika yksinkertaisesti, ihan vaan laadukasta heinää, sekä sen lisäksi Marstall Naturellia ja St. Hippolyt Semperminiä. Aina on myös tarjolla puhdasta vettä ja suolakivi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yksinkertaisuutta minäkin koitan kannattaa ja aina kun syötän jotain, minulla on joku syy sille. On harmittava huomata joskus niitä ihmisiä, jotka vain ostavat purkkia purkin perään, kun joku kauppiastäti on suositellut, että tämä on hyvä tuote ja sisältää sitä sun tätä... Mikä se yksikin tuhottoman kallis "kivennäinen" on, jota saisi syöttää kilokaupalla päivässä jos siitä haluaisi jotain hyötyä olevan, kun koko mössö ei ole muuta kuin pelkkää maitosokeria. Mutta kun se on kallista, niin pakkohan sen on olla hyvää...

   Poista