perjantai 6. tammikuuta 2017

Lämpimän veden tärkeys

Liisa sai pienen opetuksen juomisen tärkeydestä, vaikka se ei sitä itse ehkä tajuakaan. Ehkä voisi sanoa paremminkin, että minä sain opetuksen siitä, että talvella saa luvan kanssa pakkojuottaa hevosiaan...

Talvi ja pakkaskelit saavat hevoset usein vähentämään juomistaan ja niin on käynyt myös Liisan kohdalla. Onneksi sentäs Lordi on fiksu ja sille maistuu vesi hyvin kylmemmälläkin ilmalla.

Olin liikuttanut Liisaa niin, että sille tuli ihan pieni hiki pintaan. Silti vesi ei neidille tuntunut kelpaavan ja parin tunnin päästä ihmettelin miksi hevonen oli makuullaan hakiessani sitä sisälle. Liisa saa aika usein tepastella portin avattuani ihan itse karsinaan ja menee sinne yleensä ihan juoksujalkaa, mutta nyt se löntysti laiskasti karsinaansa ja käväisi vain ruokakipolla vähän pyörittelemässä kauroja ja muklasi ne suustaan takaisin kippoon. Yleensä niin ahneelle ei ollut lainkaan normaalia, ettei ruoka kelvannut ja ensin luulin, että se on vahingoittanut suutaan jotenkin. Liisa alkoi kuitenkin hakeutua uudelleen makuulle, joten viimeistään siinä vaiheessa oli selvää, mistä oli kyse - ähky. Syytäkään ei tarvinnut paljoa miettiä, se oli se juomatta jättäminen.

Eihän siinä sitten auttanut muukaan, kuin kiskoa poni pahnoilta ylös ja lähteä kävelemään. Melkein iltakymmeneen me käveltiinkin välillä taukoa pidellen ja vettä tarjoten. Onneksi aika pian Liisan silmiin palasi se samanlainen pilke, joka sillä aina on, kun olo lähti helpottamaan. Eläinlääkäriä ei tällä kertaa tarvittu kun tilanteeseen pääsi reagoimaan nopeasti eikä tila ollut vielä pahempi. Siinä vaiheessa kun Liisa tuntui hakeutuvan ruokakipolleen sillä samalla vauhdilla kuin ennen (siinä muuten usein ovenkarmit kolisee, kun tamma päästelee kasvavan mahansa kanssa juoksujalkaa karsinaan!), uskalsin jättää hevosen jo karsinaan. Ruokatarjoilua ei siksi yöksi kuitenkaan annettu ja aamuvarhaisella vastassa oli pirteä (ja kiukkuinen...) poni.

Mitä tästä opimme? Vaikka hevosilla on aina lämmintä tai vähintäänkin sulaa vettä tarjolla, ei se aina tarkoita sitä, että hevoset joisivat sitä tarpeeksi. Varsinkaan Liisa ei vaan jostain syystä aina tajua mennä juomaan liikutuksen jälkeen, joten veden tuputtaminen monin eri vippaskonstein joka välissä ei ole ainakaan haitaksi.


4 kommenttia:

 1. Mun hevonen on tosi huono juomaan talvella ja otankin siitä ihan hirveän stressin. Albertille kelpaa vain lämmin vesi, eli jos vesi on jo jäähtynyt niin se ei sitä juo ja sitten on ähky. Onneksi tallimatkani on vain 2km niin voin välillä käydä juottamassa sen ihan oman mielenrauhani takia :D

  Jos muuten tarvitset joskus kuvaajaa niin vinkkaa, mä oon käytettävissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se ei ole hevosenomistajan elämä ainakaan mitään kovin stressivapaata, olen huomannut ihan saman asian..

   Hei joo, täytyy laitella viestiä! :)

   Poista
 2. Ratsastuskoulussa missä käyn (ihan laatutalli tittelin saanut) tarhoissa ei enää pakksen tultua ole vettä.. lumi ilmeisesti korvaa veden :-| (jota parhaimillaan ei aina edes ole) yksärit saavat maksaa ihan sievoisen summan jos haluavat hevosillaan olevan tarhoissa vesitarjoilu. Tämä kyllä on pitkään mietityttänyt minua. Tosiaan hevoset tarhaavat aika pitkiä aikoja, jolloin ne automaattisesti ovat sitten ilman vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein sitä isoilla talleilla näkee, kun aikaa ei ole tarpeeksi hevosten jatkuvaan juottamiseen ja lämmitettävät vesikupit ovat kalliita. Sitä onko se hevosia kohtaan oikein on sitten aivan eri juttu...

   Poista