lauantai 7. tammikuuta 2017

Pakkaspäiviä

Liisan kanssa kevyttä liikutusta on jatkettu, vaikka pieni ähkynpoikanen vähän säikäyttikin. Ennen tiineyttä Liisa on ollut melko kevyellä liikutuksella, joten olen koittanut nostaa liikutuksen määrää hitaasti. Pieni liikunta tekee kantavallekin hyvää, mutta kauhean nopeasti sen määrää ei raaski nostaa. Mahakin tuntuu pikkuhiljaa kasvavan suuremmalla vauhdilla, joten Liisan mukaan mennään - liikkumista kevennetään sitä mukaan kun hevonen tuntuu haluavan. Lopputiineys menee varmasti ihan maastakäsin käppäilen, mutta vielä ei ole huomattavissa mitään hidastumisen merkkejä selästä käsinkään.

Liisa on selvästi jo rauhoittunut ja rentoutunut paljon, mutta edelleen moni asia aiheuttaa hämmennystä. Tänään kauhean puhinan ja kilometrin päähän kuuluvan kahtasataa lyövän sydämen aiheutti mitkä muutkaan kuin kaukana tiellä menevät lastenrattaat - no mutta hei, eihän sitä voi koskaan tietää mikä marsilaisten avaruusalus on kyseessä! Sen sijaan monta kertaa lujempaa menevät autot eivät kummastuta laisinkaan. Myös pihatielle ilmestyneet lumikasat hämmennyttivät Liisaa, tiedä sitä vaikka joku hirviö olisi piiloitunut kasan alle ja kyttäsi siellä poniparkaa... 

Vielä ei voi kuin haaveilla rennoista pitkistä maastokävelyistä, sillä Liisan mielestä jo kilometrin matkalla on ainakin kymmenen marsilaisten tukikohtaa, joista joku vihreä avaruusolio voi tulla säikyttämään hevosen - on siis parempi puhista ja kiemurrella jo valmiiksi. Lähialueilla joka kerta Liisa on yhä vain rauhallisempi, mutta uudet maisemat kytkevät heti hevosen juokse-ja-pakene- nappulan valmiustilaan. Ollaan käyty melkein joka päivä katselemassa autotien vieressä liikennettä tietenkin sillä ajatuksella, että vielä joku päivä päästään ihan turvallisin mielin maastoilemaan vähän kauemmaskin ilman sitä pelkoa, että poni sinkoaa kotiin välittömästi ensimmäisen postilaatikon, lyhtypylvään, lenkkeilijän, lumikasan tai aurauskepin nähtyään. Nyt kun pikkuhiljaa kotiympäristön pikkutie ja omat maat on tullut tutuksi, voisi joku päivä uskaltautuakin vähän kauemmas - ehkä ekan kerran silti ihan maastakäsin ja naksuttimen kera. Sillä kun tuntuu olevan ihmeellinen vaikutus hevoseen, oikeasta teosta palkitsemisella tuntuu saavan nopeasti tuloksia.

Pellolla olen yrittänyt hetkittäin pyytää Liisaa keskittymään enemmän apuihini ja siihen, mitä siltä pyydän. Jos luitte postauksen väistöjen alkeiden opettamisesta, on edistymistä sen jälkeenkin tapahtunut. Yleensä aluksi vähän harjoitellaan asetuksia suoralla uralla ja treenataan kulmien ratsastamista perusteellisesti joka askel huomioon ottaen. Pikkaisen myös etuosakäännöksiä ollaan treenattu. Jo näillä harjoituksilla pienen hetken jälkeen Liisa alkaa yleensä liikkumaan hetkittäin jo ihan kivasti, vaikka helposti valahtaakin vähän etupainoiseksi. Alkusyksystä sen tasapaino on kuitenkin kehittynyt hurjasti ja hetken pyörimisen jälkeen meno alkaa sujumaan jo vähän rennommin.

Liisa on alusta asti ollut hyvin eteenpäinpyrkiväinen, joka on mielestäni ihan hyvä ominaisuus. Olen aina tykännyt ratsastaa enemmän sellaisia hevosia, jotka aluksi mieluummin kaahailevat, kuin sellaisia, joiden kaviot tuntuu olevan liimattu maahan. Vähän jännitystä elämään saa aina ensimmäisten laukannostojen aikaan, sillä Liisa tohinoissaan aika usein lähtee aika hanalla ja vielä parit pukit perään heittäen. Jonkun aikaa kun antaa hevosen laukata reippaammalla vauhdilla, niin seuraavat nostot menee jo paljon paremmin ilman ylimääräisiä pöhinöitä.

4 kommenttia:

 1. Upean näköistä menoa, ei voi kuin ihailla ❤️ Olette ihan mahtava pari Liisan kanssa, sen varsasta tulee varmasti aivan yhtä ihana kuin siitä itsestään. Hienon ponin olet itsellesi saanut, kateeksi käy! :)

  VastaaPoista
 2. Ootko miettiny tehä postausta Liisan ja Lordin viikko-ohjelmista? Et mitä kaikkea treenaat niiden kanssa ja kuinka paljon ja minä päivinä yms. Sellasta olis kiinnostavaa lukea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on harvemmin mitään tiettyä aikataulutusta viikolle millon teen mitäkin. Merkkaan kyllä ylös aina kun hevosia liikutan, mutta sen suuremmin ei tule suunniteltua tulevaa liikuttamista :)

   Poista