torstai 9. helmikuuta 2017

POSTAUSSARJA: Hevosen tiineys- ja varsa-aika osa 4

VARSOMISEEN VALMISTAUTUMINENVarsomisen ennusmerkkejä voi olla monenlaisia, mutta sitten on niitä tammoja, jotka eivät varoita tulevasta varsomisesta millään tavalla. Tamma haluaa usein varsoa silloin, kun on rauhallista, joten useimmat hevoset varsovat yöllä. Tallissa tarkistuskäynneillä ramppaaminen ei välttämättä kerro mitään tulevasta varsomisesta, sillä hevonen saattaa vaikuttaa aivan normaalilta vielä kymmenen minuuttia ennen varsomista. Siksi hyvään valvontajärjestelmään kannattaa satsata hankkimalla joko valvontakamera tai laittaa esimerkiksi puhelin kuvaamaan suoraa videolähetystä karsinasta, jota voi seurata olohuoneesta tietokoneella. Valvontakameran lisäksi kannattaa varautua muutama asia karsinan lähettyville, kuten:

- puhtaita pyyhkeitä (varsan kuivaamiseen ja apuna esimerkiksi varsan vetämiseen)
- tuttipullo (jos tarvitsee jostain syystä juottaa varsaa pullosta)
- betadine ja vettä lähettyvillä (käsien pesuun, jos tammaa tarvitsee avustaa)
- kuumemittari ja helosan (tamman ja varsan lämmön mittaamiseen)
- pinteleitä ja ponnareita (tamman hännän sitomiseen)
- sakset
- muistiinpanovälineet
- varsariimu ja naru


Tamma varsoo yleensä 320-365 vuorokauden välillä. Noin kuukautta ennen varsomista kannattaa tamma siirtää varsomiskarsinaan. Kuivikkeena paras on olki, jota on reilusti: purua tai turvetta saattaa vastasyntynyt vetää henkeensä. 

Kaikki eivät näytä merkkejä tulevasta varsomisesta, mutta yleensä utareiden kasvu on luotettavin merkki. Maitorauhanen lähtee kehittymään usein noin 3-6 viikkoa ennen varsomista. Maidon koostumuksessa on yleensä havaittavissa muutoksia ennen varsomista: aluksi maito on läpinäkyvää hieman hunajan väristä eritettä, muuttuu sitten harmaaksi ja lähempänä varsomista maidonvalkoiseksi. Nisän päihin ilmestyvät niinsanotut vahatipat ovat luotettava merkki lähestyvästä varsomisesta. Joskus maitoa saattaa jopa valumalla valua tamman jalkoja pitkin hieman ennen varsomista.


Maitoa analysoidessa voi ostaa avuksi pH-mittarin. Testiin riittää hyvin pieni määrä maitoa ja se kertoo usein aika luotettavasti tulevan varsomisen ajankohdan:

- maidon pH 6.8: 24-48h varsomiseen
- maidon pH 6.4: 12-24h varsomiseen
- maidon pH 6.2: alle 12h varsomiseen


Jokainen tamma valmistautuu varsomiseen yksilöllisesti. Maidon koostumuksen tarkkailu on usein paras keino ottaa selville tulevan varsomisen aikataulua, mutta myös muita mahdollisia merkkejä varsomisen lähestymisestä saattaa olla:

- Hännän seudun löystyminen
- Ulkosynnytinten turpoaminen ja veltostuminen
- Tamman ruumiinlämmön hienoinen lasku muutama tunti ennen varsomista
- Ruokahalun vähentyminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti