sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Talliesittely

Muistaakseni tein joskus sellaisen pienen lupauksen, että teen teille talliesittelyn tiloista. Tällä hetkellä, kun hevosten tiloihin on tulemassa vielä muutosta (kesällä aitauksia on tarkoitus tehdä lisää), ajattelin esitellä tilat pienimuotoisesti kuvien avulla. Ehkä sitten joskus myöhemmin on luvassa videotakin, mutta nyt tällä kertaa näin.

Hevosten tilat sijaitsevat isossa ulkorakennuksessa aivan pihapiirissä. Sieltä löytyy hoitopaikka, varustehuone, pihatto/ karsina ja rehuille omat tilat katon alla. Minulla on joka paikassa, missä hevoset ovat kotona olleet, ollut aina jokin asia, jossa on jäänyt kaipaamaan parannusta - yhdessä paikassa pyöröpaaleja joutui säilyttämään tilojen puutteessa pressukatoksessa, eikä hevosilla ollut isoa tilavaa hoitopaikkaa sisätiloissa ja toisessa ei ollut kunnon varustetiloja. Nyt tuntuu, että kaikki on kunnossa, vielä kun saisi hevosten aitoja laajennettua!


Yksi tärkeimmistä asioista minulle on ollut aina se, että hevosilla on tilaa liikkua ja niillä on vaihtelevamaastoiset, isot ja sokkeloiset tarhat, joka osaltaan houkuttelee hevosia liikkumaan. Tällä hetkellä tarhat ovat vielä pieniä, sillä syksyllä niitä ei ehtinyt jatkaa pidemmälle. Hevosille saa tilavat tarhat, mutta sen lisäksi olen yhä enemmän kiitollinen hyvistä hoitotiloista. On vaan niin helppo, kun kaikella on oma paikkansa ja on valoisa, kuiva paikka hoitaa hevosia. Tallissa on yksi hoitopaikka, mutta tarvittaessa toisen hevosen saa kahdelta puolen kiinni tallin leveiden pariovien kohdalle, mikäli on tarvetta ottaa molemmat hoitoon yhtä aikaa. Harvoin kenenkään kanssa yhdessä hevostelen, joten sillä ei ole niin merkitystä, vaikka hoitopaikkoja onkin vain yksi.

Loimihyllyköt ja hoitopaikka.

Hoitopaikka, perällä ovi karsina/pihattotiloihin.


Varustetilat on järjestetty niin, että kaikki loimet ym. kylmässäkin viihtyvät tarvikkeet ovat hoitotilan puolella hyllykössä. Eristetty varustehuone toimii vain niiden varusteiden säilytyspaikkana, jotka menevät kylmässä pilalle. Samoin siellä on hyvä säilyttää kaikkea nestemäistä (rasvat, pesuaineet ym.), joten myös hevosten lääkekaappi on löytänyt paikkansa sieltä. 

Liisan karsina, jonka saa oven aukaisemalla laajennettua kokonaan pihattotilaksi yhdessä Lordin pihattokarsinan kanssa.

Lordin pihattotila, jonka saa myös karsinaksi tarvittaessa.


Hevosten varsinaiset "asuintilat" on mitoitettu niin, että sinne mahtuu juuri ja juuri kolme pientä hevosta. Se käy mainiosti, sillä nämä kaksi riittävät minulle tällä hetkellä mainiosti, enkä haikaile isommasta hevosmäärästä. Tallitilat on siinä mielessä käytännölliset, että ne ovat muokattavissa tarpeen mukaan - koko tilasta saa pihaton välioven aukaisemalla, mutta myös kaksi karsinaa. Samoin tarhoihin on tehty portit niin, että ne aukaisemalla koko aitatilan saa tarvittaessa kokonaan yhtenäiseksi tilaksi. Nyt Lordi on omalla puolellaan ja saa kulkea vapaasti, mutta Liisa yöpyy öisin vieressä karsinassa ja tarhaa omassa tarhassaan.


Myös rehuille ja työvälineille on oma paikkansa tallissa. Väkirehut ovat kätevissä laatikoissa hiirten ja muiden tihulaisten ulottumattomissa (toki myös kissa pitää huolen, ettei hiiret pääse viettämään kekkereitä tallissa). Aina ennen minulla on ollut työvälineet entisissä paikoissa tallin ulkoseinän varrella säilössä, mutta nyt nekin ovat päässeet sisätiloihin talteen heinien viereen.

Heinien/ olkien varastotilat.

Vastapuolella työvälineiden säilytyspaikat.

Lordin tarhaa.

Lordin tarhaa.

Liisan tarhaa.

Millaisia talleja teiltä löytyy?

11 kommenttia:

 1. Aijotko ruunata Lordin tulevaisuudessa, jotta hepoilla on tarhaseuraa toisistaan? Jos siis enempää kavioeläimiä sulle ei ole tulossa? Ja tosi kiva talli sulla, tykkään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti en, mutta tarhaseuraa Liisa ja Lordi tulevat mitä luultavammin saamaan tulevaisuudessa tarhaseuraa toisistaan :)

   Poista
 2. Kivalta näyttää! :)

  VastaaPoista
 3. Sinulla on kyllä hyvät tilat hevosille ja varusteille. Meillä löytyy muuten kaikki tallista, mutta varusteet on talon päädyssä eristetyssä tilassa. Talli tarkoitus muuttaa pihatoksi kesällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihattosysteemi on kyllä todella kätevä, varsinkin tälläisillä pitkän karvan kasvattavilla hevosilla, jotka viihtyvät pihalla :)

   Poista
 4. Oi tää oli kiva! Hieno talli :) Kiva kun jaksat vielä kirjoittaa, monet blogit joita ennen luin on lopettaneet :( Tätä oon seurannu melkein alusta asti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin kirjoittaminen on ollut niin kauan osa elämääni, että tuntuisi vähintäänkin oudolta olla kirjoittamatta blogia!

   Poista
 5. Aika magee ja tilava talli!

  VastaaPoista
 6. On kyllä ihanan siistin ja kätevän näköiset tilat!

  VastaaPoista