sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Raviväistöjen opettelua maastakäsin

Törmäsin facebookin kautta uudehkoon hevosblogiin ja vaikutuin jo muutaman postauksen perusteella niin paljon, että liityin välittömästi lukijaksi. Löydän harvoin lukulistalleni uusia blogeja, mutta luulen, että Ansku ja Super - Horsemanship by Anniina Kokkonen -blogissa tulee olemaan paljon sellaista luettavaa, joka kiinnostaa minua ja josta löydän uutta inspiraatiota. Löysin sitä jo nyt, nimittäin postaus voileipätaktiikasta sai mielenkiintoni heräämään.

Olen jo pidemmän aikaa ajatellut opettaa Lordille pohkeenväistön maastakäsin itseäni kohti myös ravissa, mutta en ole asiaa sen pidemmälle koskaan toteuttanut ja siksi opettelu on jäänyt. Lordi osaa mainiosti väistää minua kohti ja minusta poispäin käynnissä ja lisäksi myös ravata, joten tuon edellä mainitun voileipätaktiikan avulla tarvitsee vain yhdistää asiat. Hassua, ettei minulle ole ennen tullut mieleen, kuinka yksinkertaisesti asian olisin voinut opettaa, vaikka kieltämättä ajatuksissani olen pitkiäkin aikoja pohtinut, miten järkevimmin saisin raviväistöt opetettua.

Voitte käydä lukemassa tarkemmin linkkaamastani blogista, mitä voileipätaktiikalla tarkoitetaan, mutta yksinkertaisimmillaan siinä on tavoitteena saada hevonen yhdistämään liikkeitä yhdeksi kokonaisuudeksi. Raviväistön kanssa opettelun voi aloittaa siis siitä, että hevosta pyydetään ensin väistämään käynnissä muutama askel, sitten ravaamaan suoraan ja tämän jälkeen taas väistämään käynnissä. Jos hyvin käy, hevonen mielellään alkaa yhdistämään asioita ja pian tehtäväsarjan sijasta on koossa yksi haluttu liike: raviväistö.

Mörrimöykky.

Lähdin mielenkiinnolla kokeilemaan tekniikkaa Lordin kanssa ja kieltämättä innostuin hieman, sillä
vain muutaman toiston jälkeen ori otti jo ensimmäiset raviväistöaskeleensa! Myöhemmin tajusin, että tekniikkani ei ollut ihan voileipätaktiikan mukainen vaan enemmänkin puolikas voileipä, sillä pyysin Lordilta aluksi ravia ja sitten väistöä käynnissä - alun toinen "voileivän kansi" jäi siis tekemättä. Joka tapauksessa hevonen tuntui sisäistävän nopeasti mitä siltä halutaan ja kuuden minuutin jälkeen Lordi esitteli jo ylpeänä oppimaansa. Sen sijaan, että olisin lähtenyt suoraan ravista pyytämään väistöjä jo ensimmäisellä kerralla, oli oppiminen hevoselle varmasti paljon helpompaa asioiden pilkkomisen ja yhdistelemisen avulla.

Mietin hetken aikaa milloin palkitsen hevosen, mutta päädyin palkitsemaan sen naksuttimen avulla käyntiväistön aikana. Ravaamisesta ei siis tippunut namia, joten luulen senkin olevan yksi motivaation poikanen hevoselle yhdistää asiat - jos ravaa ja väistää yhtä aikaa, saa palkinnonkin nopeammin. Lordille tekniikka tuntui sopivan niin hyvin, että tulen sitä varmasti käyttämään tulevaisuudessa myös jonkun muun asian opettelussa.


Videossa näkyy pätkiä harjoitteluista ihan ensimmäisistä kerroista lähtien. Kuten lopussa huomaatte, niin väistöä alkoi tulla käynnin sijasta jo ravissakin!

11 kommenttia:

 1. VAU! Lordi on jotenkin paljon massavamman ja karvaisemman näköinen kuin ennen. Hieno mies tulossa siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lordi kiittää! Nuorempana se oli aika ruma ankanpoikanen, mutta josko siitä tulisi aikuisena komea herrasmies ;) Nyt kevään aikana tukka on ainakin kasvanut, massaa on tullut lisää ja tuntuu, että eteen on tullut korkeutta takapään lisäksi. Vielä viime syksynä olisi voinut vaikka laskea liukumäkeä vastakarvaan ponin lautasilta säkää kohden :D

   Poista
 2. Ai vitsit kun Lordista on tullut komea mies! Hienosti tajusi idean, täytyy itsekin pistää tämä temppu ihan käytäntöön asti (me ei siis tätä vielä itsekään olla opeteltu) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lordi kiittää! Aina välillä on ollut aikamoista vääntöä ponin kanssa ja toistoja on saanut olla sen miljoona, että jotain uutta saa opetettua, mutta nyt Lordi tuntui hokaavan tosi nopeasti, mitä pitää tehdä. Joskus tuntuu, ettei ponin aivot vaan tajua, mitä pitikään tehdä ja saa oikeasti itsekin miettiä, että miten saisi helpoiten kerrottua, mitä siltä hevoselta haluaa. Siinä mielessä Lordi on ollut opettavainen, ettei sen kanssa pääse ainakaan helpolla. Joskus Lahjan kanssa tuntui, että se teki kaiken sormia napsauttamalla vaikka oma kehonkieli ja viestintä olisi ollut puutteellista. Sen verran hyvältä tämä voileipätaktiikka vaikutti, että tulee varmasti käytettyä samaa tekniikkaa johonkin muuhunkin! :)

   Poista
 3. Lordi näyttää mahtavalta! Oot sä kyllä näppärä opettamaan noita temppuja maastakäsin, ei ihan heti itseltä onnistuisi :D

  VastaaPoista
 4. Komppaan muita, mutta Lordista on tullut komea! Nopeasti kyllä hoksaa jutun juonen 😊

  VastaaPoista
 5. Kiitos linkkivinkistä, lisäsin blogin heti myös omalle lukulistalleni. Hienon näköistä menoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, harvoin törmää blogeihin, joissa maastakäsittely on yksi pääasioista!

   Poista
 6. Vou! jotenkin paljon massiivisemman ja mahtavamman näköinen tuo Loordi liikkeellä kuin vain kuvissa! Ja niinkuin joku tuolla jo aiemmin kommentoikin, olet varsin näppärä opettamaan noita temppuja maastakasin hepoille!

  VastaaPoista