lauantai 6. toukokuuta 2017

POSTAUSSARJA: Hevosen tiineys- ja varsa aika osa 6

TIINEYDEN, VARSOMISEN JA VARSOMISEN JÄLKEISEN AJAN ONGELMATILANTEITAUsein tiineysaika, varsominen ja varsomisen jälkeinen aika menee ihan oppikirjojen mukaan. Jos ongelmia kuitenkin syntyy, ne voivat olla hengenvaarallisia ja vaativat nopeaa toimintaa. Kerron nyt yleisimmistä ongelmatilanteista.


TIINEYDEN AJAN ONGELMIA

ISTUKKATULEHDUS
Istukkatulehdus on salakavala ja joskus jopa täysin oireeton tulehdus, joka voi johtaa varsan ennenaikaiseen syntymiseen kuolleena. Hälyttäviä merkkejä on usein ennenaikainen ja/ tai nopea utareiden kasvu, sekä vuoto emättimestä. Myös hyvin pitkä kantoaika voi kieliä siitä, että istukan kanssa on ongelmia.

Mikäli epäilee istukkatulehdusta, on tärkeää soittaa välittömästi eläinlääkäri paikalle. Usein tehdään ultraäänitutkimus, jossa tutkitaan varsan ja istukan kuntoa. Mikäli niissä havaitaan poikkeavuuksia, tammaa lääkitään koko lopputiineyden ajan, jotta tulehdus pysyisi kurissa, varsa kehittyisi nopeasti, eikä tamma loisi varsaa. Varsan synnyttyä istukan kunto on aina tarkastettava, vaikka tiineys olisi ollut normaali.
VARSOMISEN ONGELMATILANTEITA

RED BAG

Red bag, toiselta nimeltään ennenaikainen istukan irtoaminen tarkoittaa tilaa, jossa tamman istukka on irronnut jo ennen kuin varsa on syntynyt. Varsalle tilanne on hengenvaarallinen, sillä se ei saa happea mitään kautta. Varsan pelastamiseksi jo muutaman minuutin viivästys voi olla myöhäistä. Tilanteen huomaa hyvin siitä, että ensimmäisenä tammasta työntyy esille pallomainen punainen istukka - normaalissa varsomisessa istukka repeää siitä kohdin mistä varsa työntyy ulos. Tilanne on niin akuutti, ettei eläinlääkäriä ehdi soittaa, vaan punainen istukkakalvo on välittömästi rikottava (saksilla, puukolla tms.) ja vedettävä varsa mahdollisimman nopeasti ulos välittämättä siitä, supistaako tammaa ja ponnistaako se. 


VIRHEASENNOT

Varsa voi toisinaan olla tulossa ulos väärässä asennossa - takaperin, toinen etujalka taittuneena, pää vinossa... Mikäli tamman varsominen on selvästi alkanut, mutta se ei tunnu etenevän, on eläinlääkärille soitettava välittömästi. Eläinlääkäri harvoin kuitenkaan ehtii paikalle, sillä varsan olisi hyvä syntyä 30 minuutin kuluessa ulostyöntövaiheen alkamisesta.

Lähdettäessä kokeilemaan varsan mahdollista virheasentoa on ensin tärkeä pestä tamman peräpää ja omat kädet laimennetulla betadinella. Ennen käden työntämistä tamman sisälle käsiin laitetaan liukastetta. Tunnusteltaessa varsan asentoa kohdussa kättä liikutetaan nyrkissä. Varsaa ei saa lähteä vetämään, ellei se ole tulossa joko molemmat etujalat tai molemmat takajalat edellä. Pienet virheasennot (esim. toinen etujalka koukussa) voi olla vielä suhkoht helposti korjattavissa, mutta joskus varsa on niin hankalassa asennossa, että edes eläinlääkäri ei saa sitä ajoissa - eikä kokonaisena - ulos. Mikäli oikea asento löytyy, varsaa vedetään tamman polttojen tahtiin kintereitä kohti alaspäin - ei suoraan!VARSOMISEN JÄLKEISIÄ ONGELMIA

VARSA EI HENGITÄ

Mikäli varsa ei pian syntymän jälkeen lähde hengittämään, on tilanteeseen reagoitava nopeasti. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, ettei varsan sieraimissa ole limaa, siksi sieraimet kannattaa puhdistaa aivan ensiksi. Voimakas pyyhkeellä kuivaaminen voi stimuloida varsaa hengittämään, mutta jos mitään ei edelleenkään tapahdu, on kokeiltava antaa varsalle tekohengitystä. Varsa asetetaan kyljelleen ja lattianpuoleinen sierain peitetään kädellä. Toiseen sieraimeen puhalletaan rauhallisesti ja rytmikkäästi, niin että keuhkot täyttyvät. Jos varsa alkaa hengittää, se kannattaa siirtää makaamaan rintansa päälle, sillä niin sen on helpompi hengittää.


JÄLKEISTEN JÄÄMINEN

Joskus tamman jälkeiset eivät irtoa itsekseen. Normaalisti jälkeiset irtoavat parin tunnin sisällä varsomisesta, mutta mikäli siihen mennessä mitään ei ole tapahtunut, kannattaa tamma viedä kävelylle ilman varsaa. Tamman hermostuminen voi saada jälkeiset irtoamaan, mutta mikäli sillä ei ole vaikutusta, eläinlääkäri kannattaa soittaa paikalle. Jälkeisten jääminen voi muutaman tunnin kuluttua aiheuttaa tammalle vaarallisen myrkytystilan kohtutulehduksineen ja kaviokuumeineen (ja johtaa lopulta tamman menehtymiseen). Tilanne on yhtä vaarallinen myös silloin, jos kohtuun on jäänyt pieniä paloja jälkeisistä, vaikka suurin osa olisi irronnutkin. Siksi jälkeisten tutkiminen varsomisen jälkeen on erityisen tärkeää.


VARSA EI ULOSTA

Melko yleinen, muttei niin vaarallinen ongelmatilanne on varsan ulostamisvaikeudet. Tiineyden aikana varsan suoleen on kertynyt ns. varsapihkaa, joka voi olla varsalle vaikea ulostaa. Jos varsa vielä noin kuuden tunnin päästä syntymästä näyttää siltä, että se yrittää ulostaa, muttei mitään tule (tai tulee vain vähän), kannattaa sille antaa peräruiske. Sellainen kannattaa hankkia varalle jo valmiiksi apteekista (ihmisille tarkoitettu peräruiske sopii). Kaikki varsapihka on tullut ulos yleensä silloin, kun uloste alkaa muuttua keltaiseksi. Jumiin jäänyt varsapiki alkaa aiheuttaa ongelmia parin vuorokauden sisällä syntymästä. 


VARSAHALVAUS

Varsahalvaus eli sepsis on varsalle vaarallinen tila ja johtuu yleensä siitä, ettei se ole saanut tarpeeksi (tai riittävän ajoissa) vasta-aineita tamman ternimaidosta. Varsan yleistila heikkenee nopeasti ja se vaikuttaa väsyneeltä, sekä vähentää maidon juontiaan. Jo tuntien kuluessa varsa voi mennä tiedottomaan tilaan ja on vaarassa kuolla, joten pieniinkin muutoksiin varsassa tulee suhtautua vakavasti! Sepsistä epäillessä eläinlääkäri on kutsuttava paikalle välittömästi, sillä nopea apu on tarpeen. Varsahalvauksen läpi käynyt varsa kehittyy yleensä hitaammin ja jotkut eivät koskaan kehity samalle tasolle, kuin muut hevoset.


Lordi pienenä kuumeen ja syömättömyyden takia tehdyn nesteytyksen jälkeen (linkki postaukseen).

Vaikka kantavan tamman ja pienen varsan kanssa voi tapahtua odottamattomia asioita, kannattaa silti yrittää vain hengittää syvään ja ottaa rauhassa. Hengenvaaralliset tilat ovat mahdollisia, mutta melko harvinaisia. Huomaan itse, että ensimmäisen kasvatin odottaminen oli aivan tuskaisen hidasta, kun joka päivä kävi läpi päässään kaikki mahdolliset kauhuskenaariot, kun taas nyt Liisan tiineyden aikana aika on tuntunut kuluvan puolet nopeammin, kun tilanne on tuttu ja on osannut ottaa sen iisimmin. On kuitenkin tärkeä tietää yleisimmät syyt, minkä takia jokin ongelmatilanne on syntynyt ja miten emä tai varsa voi oireilla, jos jokin on vialla. Se, että asioita tietää, voi ongelmatilanteessa jopa pelastaa henkiä.

Aina, jos joku pienikin asia mietityttää ja arveluttaa, kannattaa soittaa eläinlääkärille. Mieluummin turha soitto, kuin sairas emä tai varsa. Isommissa ongelmatilanteissa kannattaa myös aina konsultoida eläinlääkäriä, vaikka kaikki olisi sujunutkin loppujen lopuksi hyvin.

6 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu postaus!😊 Huomaa että panostat tähän blogiin, teitä on tosi kiva seurata! Mukavaa kevään jatkoa ja onnea varsan odotukseen!❤
  - Ida R.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja hyvää kevättä myös sinne! :)

   Poista
 2. Todella valaiseva kirjoitus, kiitos tietopaketista.
  Toivotaan että Liisan varsominen sujuu hyvin ja syntyy terve varsa.

  VastaaPoista
 3. Heippa! En tiedä oletko jo kertonut tämän jossain, mutta mistä oriista Liisa kantaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jossain yksittäisessä postauksessa joskus maininnut, Fantasy Shamrockista :)

   Poista