maanantai 12. kesäkuuta 2017

Varsominen

Huhhuh, väsymys alkaa olla aika valtava, mutta yritin kovasti muokkailla teidän nähtäväksenne kuvia ja kameralla kuvatun varsomisvideon - moni niitä päivän aikana ehti jo toivoakin. Myös eilen tullut suora lähetys on nähtävissä youtubekanavallani, kunhan se latautuu sinne.

Varsominen oli loppujenlopuksi aika nopeatempoinen tapahtuma. Muistelen katselleeni illalla kameraa ja Liisa oli ihan rauhallisen oloinen, vaikka ravasi aika paljon heinäkasan, juomakipon ja suolakiven väliä. Näin yhden päämäärättömästi tehdyn kierroksen karsinassa, kunnes myöhemmin illalla hevonen alkoi oikeasti käydä levottomaksi. Sen jälkeen Liisa alkoi pistää vauhtia rattaisiin ja aika nopeasti totesin paremmaksi mennä tallin puolelle, sillä suora lähetys jätätti jonkun verran.

Liisa tervehti jo oven narahtaessa minua sellaisella hörinällä, että harvemmin saan kuulla hevosen olevan yhtä huojentunut. Yritin istua ihan hipihiljaa karsinan vieressä ja kuulostella tapahtumia, vaikka tamma kovasti kävi etsimässä minua välillä katseellaan ovelta. En ehtinyt kauaa istuskella, kun vedet alkoivat mennä ja siirryin lähemmäs katselemaan.

Liisa etsi aika kauan paikkaa, eikä oikein sopivaa meinannut löytyä. Jonkun aikaa tamman ähistyä varsaa pihalle koitin mennä auttamaan, sillä kaiken lisäksi Liisa oli mennyt aivan seinää vasten makaamaan. Hevosen mielestä auttaminen tarkoitti kuitenkin sitä, ettei sen jälkeen tarvinnut itse yrittää juuri lainkaan, vain muka vähän puhista mukana. Tamman vaihtaessa jonkin ajan kuluttua jälleen paikkaan koin paremmaksi, että Liisa saa jatkaa yrittämistä ihan itse. En minä ihan yksin kuitenkaan jaksa 50 kiloista varsaa pihalle vetää!

Kaikkea ehti välillä sattua ja tamma onnistui hienosti jälleen piehtaroimaan itsensä seinää vasten. Kesken kaiken sai taas hevosta käännellä ympäri. Lopulta Liisa keräsi viimeisetkin voimansa ja työnsi varsan pihalle sellaisella voimalla, että ei ehtinyt kuin tuijottaa hölmönä. Suorituksensa jälkeen tuore äiti oli niin väsynyt, että tyytyi hetken makaamaan reporankana, joten minä sain huolehtia kalvot pois varsan turvan päältä ja vähän kuivatakin samalla. Eikä ihme, ettei ihan heti jaksanut mitään tehdä, sillä myöhempi tarkastelu osoitti, että Liisa hieman repesi ulkosynnyttimistä. Ei mitään helppoa hommaa.

Varsomisen jälkeen kaikki sujui yhtä nopealla tahdilla kuin varsominenkin. Jälkeiset ehtivät irrota Liisalta, ennenkuin varsalta oli edes napanuora katkennut ja varsa nousi pystyyn melko nopeasti. Nisää haettiin kovasti, mutta kun yrittämisestä huolimatta millään ei meinannut löytyä, kävin sormella ohjaamassa varsaa oikeaan suuntaan.

Tänään vauvahevonen ja Liisa saivat ulkoilla hyvässä säässä koko päivän. Varsa nukkui olkien päällä ja Liisa huolehti kovasti esikoisestaan. Lordille kyllä näytettiin hapanta naamaa jo kaukaa, mutta kellekään ihmiselle tamma ei ole edes toista korvaansa luimuun kääntänyt, niin luottavainen se on.

Tuoreena.Äiti huolehtii <3

Leikkasin varsomisvideosta melko paljon pätkiä pois, sillä varsominen on kuitenkin kokonaisuudessaan nähtävissä suorana tulleesta lähetyksestä, jos joku haluaa sen vielä katsoa. 

Ja vielä ennenkuin unohdan mainita, kyseessä on siis
orivarsa!

31 kommenttia:

 1. Tämä on ihan mahdottoman hieno varsa! Ja mitkä jalkakarvatkin jo 😍 taitaa olla aika isokin, näyttää jotenkin todella vankalta ja valmiilta ei ollenkaan sellaiselta mitä varsat useimmiten on ensimmäisinä päivinä. Ihana ori 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ihan on suorat jalatkin, eikä oo mikään rimpula! :)

   Poista
 2. Vautsi vau, paljon onnea hienosta varsasta! Livestä tuli seurattua varsan syntymää ja ensihetkiä mukana :)

  VastaaPoista
 3. Todella kaunis varsa. :) Mä kyllä tammaa veikkasin, kun livelähetystä silloin yöllä katsoin ja varsan eka kerran näin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut pitkän aikaa semmoinen kutina, että orivarsa se on :)

   Poista
 4. Miten täydellinen pieni hevoslapsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on nää heppalapset semmoisia sydämenvalloittajia <3

   Poista
 5. Aivan liian ihana ja kaunis varsa!♡ Silmä kovana seurailtiin Liisaa varsomisiltana samalla kun odoteltiin leiriläisten nukahtavan, pysyttiin hyvin hereillä! Onnea vielä!

  VastaaPoista
 6. Voi että, eilen kävin kurkkaamassa täällä... Ja päätin että heti kun herään niin tuun tänne... Ja mähän heräsin 3 tuntia sitten! Mutta aivan ihanan värinen. Ja enkö mä silloin joskus veikannutkin että Liisan varsasta tulee ori?! Jos minua pyydettäisiin keksimään tuolle lempinimi niin luettelisin niitä varmaan kokonaiset 2 tuntia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, itse veikkasin, että tulisi kirjava, mutta olin väärässä :)

   Poista
 7. Ihan orin näköinen.

  VastaaPoista
 8. Livelähetystä seuranneena pohdittiin kaverin kanssa, että miksi napanuoraa ei siirretty mahan ja jalkojen ympäriltä pois, vaan varsa kompuroi sen takia seisomaan yrittäessään.

  Ihan vain mielenkiinnosta meitä kiinnostaisi tietää, oliko tähän joku syy? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsa saa napanuoran kautta syntymän jälkeen vielä yli litran verta, joten sitä ei saa heti katkaista, enkä siksi viitsinyt mennä hirveästi siihen koskemaan. Jälkeiset tulivat Liisalta aika pian ja sen jälkeen tarkoitukseni oli mennä katkaisemaan napanuora (koska se ei ollut vielä itsestään katkennut), mutta en ehtinyt sitä tehdä, kun napanuora katkesi itsestään varsan rymytessä. Varsat kompuroivat muutenkin ensimmäistä kertaa pystyyn noustessaan, joten sinäänsä se oli ihan normaalia :)

   Poista
  2. Varsa saa napanuoran kautta syntymän jälkeen vielä yli litran verta, joten sitä ei saa heti katkaista, enkä siksi viitsinyt mennä hirveästi siihen koskemaan. Jälkeiset tulivat Liisalta aika pian ja sen jälkeen tarkoitukseni oli mennä katkaisemaan napanuora (koska se ei ollut vielä itsestään katkennut), mutta en ehtinyt sitä tehdä, kun napanuora katkesi itsestään varsan rymytessä. Varsat kompuroivat muutenkin ensimmäistä kertaa pystyyn noustessaan, joten sinäänsä se oli ihan normaalia :)

   Poista
 9. Voi miten on kaunis varsa! Ilmeisesti sinä hoidat sen vieroitukseen asti, senkö jälkeen se lähtee omistajalleen?

  VastaaPoista
 10. On vaan aivan huikean komea pikkujätkä! Sydämenkuvat silmissä tuli katseltua livelähetystä, tosi tomera tyyppi. :D Ja aivan ihana Liisa, niin huolella esikoistaan hoitaa! Onnittelut vielä koko porukalle!

  VastaaPoista
 11. Paljon onnea :) on se suloinen varsa :)

  VastaaPoista
 12. Ihana pieni! Varsako ei siis jää sulle? :)

  VastaaPoista
 13. Kaunis video <3
  Paljon Onnea <3
  Marjo

  VastaaPoista
 14. Niin söpö! <3 Tuli mieleen Urheasta se hevonen Angus :)

  VastaaPoista