Luopuminen

Suosittelen opettamaan hevoselle luopumisen kun ruokapalkintoa käytetään. Luopumisessa on ideana, että hevonen oppii palkinnon tulevan  vain silloin, kun se tarjotaan, eikä sitä saa muilla keinoilla, kuten hamuamalla käsiä. Luopumisen opettaminen ei ole hankalaa.

Pidä taskussasi tai jossain muualla helposti saatavassa paikassa herkkupaloja. Ota yksi käteesi ja vie käsi hevosen turvan alle. Mikäli hevonen ei kosketa kättäsi, anna sille palkinto välittömästi, mutta jos se alkaa hamuamaan, odota niin kauan, että hevosen turpa ei enää kosketa sinua. Kun tämä on sujunut muutamia kertoja peräkkäin lisää vaikeusastetta vaatimalla, että hevonen siirtää päätä vielä vähän kauemmas saadakseen herkun. Jos hevonen on rohmu, voi sen opettaa vielä vaikka siirtymään askeleenkin kauemmas, mutta yleensä pään siirtäminen on riittävää. On tärkeää muistaa palkita mielellään jo ennen hamuamisen aloittamista, ettei tule opettaneeksi hevosta ensin hamuamaan ja sitten kääntämään pään pois.

Alla näet videosta käytännössä miten olen opettanut Lordille ehdollisen vahvisteen ja samalla luopumisen.

2 kommenttia:

  1. Tuosta tuli mieleen että palkintaanko hevonen silloin sillä makupalalla mikä on kädessä, kun hevonen ei hamua niiden totoistojen aikana?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä, mistä palkinto tulee ei liene niin suurta väliä, kunhan hevonen tajuaa pelin idean oikein, eli sen, ettei palkkiota saa rohmuamalla.

      Poista