tiistai 9. kesäkuuta 2020

Lempin esittely

"Lempistä kuoriutui nopeasti
hyvin ystävällinen ja
rohkea varsa."
Oli kesäkuun seitsemännen päivän ilta, kun valvontakamera kytkettiin päälle ja katsojia alkoi kerääntyä suoraan lähetykseen Liisan varsomiskarsinasta. Liisa oli illasta hieman levoton, mutta rauhoittui jossain vaiheessa pitkäksi aikaa. Moni alkoi epäillä, varsooko mokoma sinäkään yönä, mutta varoittamatta Liisa alkoikin yhtäkkiä kiertää karsinaa ympäri ja kuikuili käytävän puolelle. Silloin tiesin, että nyt on se hetki. Sain tervetulohörinät, kun saavuin talliin, eikä aikaakaan, kun Liisa alkoi tositoimiin. Vuorokausi oli jo vaihtunut seuraavan puolelle, kun 8.6.2018 syntyi toisen polven kasvattini Legilimens, tutummin Lempi.

Liisa on todella hyvä emä varsoilleen ja Lempistä kuoriutui nopeasti hyvin ystävällinen ja rohkea varsa. Emän puolelta se on saanut tietynlaista pilkettä silmäkulmaan ja tuntuu olevan hyvin viisas ja yhteistyöhaluinen kaveri - toisaalta myös hyvin herkkä. Isältään Lempi sen sijaan on saanut tietynlaista varmuutta ja rohkeutta.

Lempin isä on blogin alkuajoilta tutun, aikoinaan omistamani, Listan eli Lillan varsa Gilderoy Lockhart "Lordi". Lilla sai minulla ollessaan kantakirjanäyttelyistä 1.premiumin ja on myöhemmin saanut STER-arvon (kaksi 1.premiumia eri vuosina saanut hevonen saa STER-arvon. Hollannin irlannincobkantakirjan näyttelyissä hevoset saavat joko 1., 2. tai 3.premiumin ja jos pisteet eivät yllä premiumarvoihin, hevosta ei hyväksytä jalostukseen). Lordi taas sai kolmevuotiaana orina 1.premiumin. Lempin emä Liisa ei ole käynyt kantakirjan näyttelyissä, mutta esimerkiksi Liisan isänisä on STER-ori Tom, joka on ollut useissa näyttelyissä Best in Show.

Lempin isä
Lempin emä


Tähän mennessä Lempi on tärkeimpänä saanut viettää varsan ja nuoren hevosen elämää talvisin isossa pihattotarhassa ja kesäisin myös laitumella. Se on kuitenkin alusta asti totutellut kaikenlaiseen, jota sen elämässä voi tulla myöhemmin vastaan ja opetellut taitoja ihmisen kanssa.

Tällä hetkellä teen Lempin kanssa jonkin verran maastakäsittelyä. Lempin lempparihommaa on erityisesti liberty ja siinä se loistaa. Vapaana ilman ylimääräisiä naruja työskennellen me ollaan opittu parhaiten keskustelemaan toistemme kanssa. Lempi on hyvin herkkä paineelle, mutta on myös erittäin yhteistyöhaluinen ja yritteliäs. Välillä tuntuu, että Lempi toimii melkein ajatuksen voimalla.

"Ratsastus on joskus vain yksi
tapa lisää liikuttaa hevosta."
Libertyn lisäksi ollaan alettu ottamaan ohjelmistoon myös maastaratsastusta, joka toivottavasti luo hyvää pohjaa ratsutukselle. Lempillä on käytetty tähän asti melko paljon kuolaimettomia suitsia ja voi olla, että sillä tullaan käyttämään niitä tulevaisuudessa hyvin paljon kuolaimien sijaan, ellei kokonaan.

Toisinaan me käydään Lempin kanssa myös pienillä maastokävelyillä ja usein vain oleskellaan ja harjailen Lempiä ilman, että tehdään mitään muuta. Maastakäsitellen tutustutaan kaiken muun tekemisen lisäksi erilaisiin asioihin - esimerkiksi traileriin tamma menee jo kuin vanha tekijä, vaikka sitä ei ole vielä mihinkään kuljetettukaan. Kaikenlaiset pressuviritelmät, autot ja traktorit on Lempille myös ihan ok-juttuja.

Kuten kävi ilmi, Lempi on tarkoitus ratsukouluttaa, kunhan se kasvaa ensin rauhassa. Ajo-opettaa en Lempiä aikonut, sillä meillä täällä on melko kehnot kärryttelymaastot, mutta ohjasajoa varmaan tullaan tulevaisuudessa jonkin verran harrastamaan. Päämäärä on kuitenkin saada Lempistä ihan mukava harrasteratsu lähinnä maastoiluun ja koulupuolelle, ehkä joskus jopa kouluaitojen sisäpuolelle. Maastakäsittely eri muodoissa tulee varmasti säilymään mukana, ratsastus on joskus vain yksi tapa lisää liikuttaa hevosta.


Tuleeko teille vielä mieleen jotain, mitä haluaisitte tietää Lempistä?

4 kommenttia:

  1. Meinaatko jättää Lempin kotiin vai seuraako se muiden kavionjälkiä maailmalle?

    VastaaPoista
  2. Nämä sun kasvatit on kaikki niin hienoja😍

    VastaaPoista