sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Puhtaalta pöydältä

Moni varmaan muistaa tämän blogin sen ollessa suosion huipullaan vuosina 2014-2015. Sittemmin kirjoitukset ovat vähentyneet ja lopulta hiljentyneet kokonaan. Joku on saattanut löytää minut instagramin puolelta, jonne olen jatkanut päivittelyä kuvien, videoiden ja lyhyiden tekstinpätkien muodossa. Tauko blogin kirjoittamisesta on niin pitkä, että lähden liikkeelle sillä ajatuksella, että kaikki, myös uudet lukijat pääsevät kärryille, kuka minä olen ja mistä blogiin aion kirjoittaa. Varmasti myös blogia aiemmin seuranneet lukijat (onko heitä?) ovat saattaneet jonkin verran tipahtaa kärryiltä sen suhteen, mitä tässä muutaman vuoden hiljaiselon aikana on tapahtunut ja mikä on muuttunut.

Aloitettakoon siis jonkinsortin yleisesittelystä. Hevosteni tarkemmat esittelyt tulevat heti seuraavissa postauksissa.


Minä olen Iida, 24-vuotias nuori nainen. Hevoset ovat tulleet elämääni jo yli viisitoista vuotta sitten. Matkan varrella olen omistanut muutamia erilaisia poneja ja hevosia. Tätä nykyä tallia asuttaa kaksi hevosta - omakasvatti kaksivuotias irlannincobtamma Legilimens eli Lempi ja 8v latvian pv-tamma Lazy Lady eli Justiina. Irlannincobit ovat matkanneet elämässäni kauemmin ja Lempi onkin jo toisen polven kasvattini, Justiina sen sijaan on ensimmäinen omistamani puoliverinen. 

Kiinnititte huomiota ehkä sanaan "tallia", eli hevoset tosiaan asuvat omassa kotitallissa - tai oikeastaan pihatossa. Kotoa löytyy pieni ratsastuskenttä, hevosten käytössä on puolitoistahehtaarinen pihattotarha ja kesäisin laidun. 

Olen ehkä jonkinlainen väliinputoaja hevosharrastuksen suhteen. En noudata mitään tiettyä tyylisuuntausta käyttäen esimerkiksi hevosillani pelkkiä kuolaimettomia suitsia tai toisaalta myöskään valmentaudu ja kilpaile veren maku suussa. Käytän hevosilla vaihtelevasti niin kuolaimettomia kuin kuolaimellisia suitsia, teen maastakäsittelyä, mutta myös ratsastan paljon Justiinalla ja käyn sen kanssa valmennuksissa. Haaveilen myös kilpailemisesta, mutta vielä en Justiinan kanssa ole kilparadoille asti päässyt.


Hevosten ulkopuolella elämääni kuuluu perhe - mies, alle vuoden ikäinen tyttö, sekä valkoinenpaimenkoira Lyyli ja maatiaskissa Tuuve. Asumme satavuotiasta hirsitaloa. Haaveilen jatkavani vielä opiskelua ja kätilöksi opiskelu on yksi unelmistani. Hevosten lisäksi harrastan juoksua, jonka pariin olen pikkuhiljaa palaillut synnytyksen jälkeen. Täällä blogissa tai instagramtililläni jaan kuitenkin pääsääntöisesti vain asioita hevosharrastuksen puolelta, sillä niistä minun on luontevinta kirjoittaa.

Seuraavissa postauksissa ajattelin tarkemmin esitellä Justiinan ja Lempin. Niin pääsette hieman tutustumaan siihen, millaisia kavereita ne oikein ovat ja mitä kaikkea me tehdään yhdessä. Suunnitteilla on myös jonkinlainen kysymyspostaus heti alkuun hevosten esittelyiden jälkeen, jossa vastaan teidän lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Jos nyt herää jo joitain kysymyksiä, niitä saa ehdottomasti kysyä!12 kommenttia:

 1. Ihanaa, seurasin blogiasi jo Lillasta lähtien! Kiva, että palasit takaisin :) tallin esittely olisi kiva nähdä ja tulevaisuuden tavoitteista kuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, sitten olet seurannut blogiani jo kauan! Tallin esittelyn varmaan toteutan jossain vaiheessa :) Tulevaisuuden tavoitteista tarkoitus kirjoittaa hevosten omissa esittelypostauksissa.

   Poista
 2. Vanha lukija täällä. Mihin Lordi on hävinnyt? Entäs Lahja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla, että olet seurannut blogia jo aiemmin! Lahja lähti uuteen kotiin muutama vuosi sitten. Samoin Lordi löysi uuden kodin tästä läheltä jokin aika sitten.

   Poista
 3. Vihdoin palasit takaisin :) Jäätiin kaipaamaan tallin esittelyä ja kodin remonttia. Eikö molemmista pitänyt tulla postauksia. Kiinnostaa myös miten raskaus vaikutti hevosteluusi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, piti! Tallin esittely on suunnitteilla. Varmaan pienesti joskus saattaa tulla jotain kodistakin, mutta enemmän haluan pitää blogitekstien aiheet ja jutut lähellä hevosia :)

   Poista
 4. Ihanaa että olet palannut takaisin blogin pariin! Vanha lukija täälläkin, seurailin sua ihan alusta asti ja mukana olen pysynyt instagraminkin puolella.
  En kuitenkaan muista että olisit avannut sitä minne/ miksi Lordi ja Lahja lähtivät. Heidän kuulumisia olisi mukava lukea tai siitä millaisia hevosia he olivat kun sinulta lähtivät tai siitä miksi päädyit luopumaan heistä :) Ymmärrän jos aihe ei ole sinulle mieluinen ja tämä on vain ehdotus, mutta molempien syntymät seuranneena on jäänyt vähän ikävä kun molemmat tippuivat matkasta yhden äkin pois :D Ja ainiin, eikös jossain välissä syntynyt se täysin musta, ehkä herasilmäinen ori! Siitäkin olisi mukava kuulla!
  Olisi mukava lukea myös ajatuksiasi irlannincobkasvatuksesta harrastelijan näkökulmasta, siitä, miltä varsojen myyminen tuntuu ja muutenkin kokemuksia hevoskasvatuksesta.
  Meidän irlannincobtamma on juurikin nyt lemmenlomalla ja jos kaikki menee hyvin niin ensi keväänä olisi meillä pikkuinen varsa, tämänkin takia aihe on erittäin mieluinen!
  Mahtavaa kuitenkin päästä taas lukemaan postauksiasi, kertoivatpa ne mistä tahansa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että olet malttanut odotella blogin paluuta ja seurannut blogia jo alusta asti!

   Lahjan ja Lordin (tai minkään aiemman hevosen) lähdöstä en ala erikseen kirjoittamaan postauksia. Aihe on melko arka sen puolesta, että ihmisillä on usein hevosten myymisestä melko kärkkäitä mielipiteitä, enkä halua saada aikeiseksi sillä aiheella blogiin mitään anonyymien sotatanteretta. Sen takia en myöskään viitsi lähteä sen kummemmin avaamaan, miksi minkäkin hevosen olen päätynyt myymään. Myymistä on jokaisen hevosen kohdalla tarkkaan pohdittu ja kyllä, aikaisempia hevosia on välillä vieläkin ikävä. Siitä huolimatta olen nykyiseen hevoskatraaseen tyytyväinen :) Luonnollisesti ihmisiä varmasti kiinnostaa, mitä entisille hevosilleni kuuluu, mutta kunnioittaen uusien omistajien yksityisyyttä en halua sitäkään sen kummemmin lähteä avaamaan. Jokaisella hevosella menee tietääkseni oikein hyvin uusissa kodeissa :)

   Liisalle 2017 syntynyt musta herasilmä on Siofra's Shasta nimeltään.

   Jonkinlaisia omakohtaisia kokemuksia tiineysajoista, varsomisista ja varsojen ensikuukausista voisin toteuttaa blogipostauksena!

   Oi, peukkuja sinne ja toivotaan varsauutisia ensi keväälle! Saanko kysyä, kuka on tulevan varsan isäehdokas? :)

   Poista
  2. Kiva kun olet takaisin! Seurattu on Petsiestä saakka

   Poista
 5. Ihanaa että oot takaisin! Minuakin jäi hieman mietityttämään Lordin ja Lahjan lähtö, mutta se selvenikin näitä kommentteja lukemalla. Oon seurannut sun blogia jo Lordi ja Lahja -ajoilta, mutta olin silloin itsekin sen verran pieni etten oikein muista tuon ajan postauksia muuten, kuin varsalivet!

  Olisi mielenkiintoista kuulla juuri tuota näkökulmaa ja tekstiä parin ic:n kasvattajana! Varsinkin nyt, kun tuntuu että irlannincobeja on entistä enemmän ja kasvatus on lisääntynyt Suomessa. :)

  VastaaPoista
 6. Todella kivaa, että alat blogata taas, kunnon blogeja ei todellakaan ole enää paljon jäljellä, joten "kentälle" mahtuu hyvin :) Blogisi kulta-aika on ollut ennen, kun itse aloin blogata enkä lukenut blogeja juurikaan ennen sitä, mutta luin kyllä useita postauksia jos google jossain vaiheessa minut tänne johdatteli, varmaan juuri temppukoulutusten merkeissä. Muistan kyllä Lordin ja Liisan :)

  VastaaPoista
 7. Siis vitsi, tänään vaan tuli mieleen, että mitäköhän sille Lillan omistaneelle bloggaajalle kuuluu, kun blogia luin aikoinaan paljonkin. Enää en kyllä ole blogeja lukenut lainkaan, mutta täytyy etsiä sut instagramista ja seurata sitten siellä!

  VastaaPoista